vissza a múltba

2021.02.08. 12:40

Kortársakat megbotránkoztató szerelmi történetek online kiállításon

Február 8. és 14. között Szerelmesek hete elnevezéssel izgalmas és szórakoztató tartalmak, köztük a kortársakat megbotránkoztató szerelmi történetek kerülnek ki három gyulai kiállítóhely közösségimédia-felületeire.

A gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel Emlékház közösségimédia-oldalain egyedi gyártású, akár az oktatásban is jól használható tartalmakkal mesélnek szerelmi történeteket, párválasztással kapcsolatos érdekességeket – idézi a múzeumokat működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleménye Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgatót.

Az Almásy-kastély Facebook- és Instagram-oldalán a 19. századból idézik fel többek között ismert szerelmespárok olyan kapcsolatait, amelyek a kortársakat megbotránkoztatták. Olyan történeteket elevenítenek fel, amelyek szereplői környezetük és a széles közvélemény társadalmi elvárásaival nem törődve vállalták fel kedvesüket.

Az első történetet hétfőn délután gróf Károlyi Gáborról, a kastélyban élő gróf Almásy Dénesné nagybátyjáról teszik közzé, aki Párizsban találkozott Major Amáliával, és megismerkedésük órájában azonnal beleszeretett a polgári származású, vagyontalan leányba, akivel szerelme beteljesedését számos bonyodalom tarkította.

Már olvasható a Facebook-oldalon egy 1914. áprilisi, névtelen apróhirdetés, amelynek feladója, egy „szép, szőke, 18 éves, viruló egészségű, molett, jelenleg Budapesten tartózkodó, 10. 000 korona készpénz hozománnyal és kelengyével rendelkező, vidéki családból származó, egyszerű, házias, takarékos, vidám kedélyű, keresztény lány”, aki „legfeljebb 30 éves, egészséges, jó állásban lévő vagy jól kereső, tisztességes, komoly gondolkozású, keresztény” férjet keres. A hölgy azt is hozzáteszi, hogy „a fenti feltételeknek mindenben megfelelő urak fényképpel és jövedelemkimutatással, személyleírással” jelentkezzenek; „kalandorok, eladósodott egzisztenciák, hivatásos házasságközvetítők hiába fáradnak”.

A sztorikat animációs videók formájában tárják a nagyközönség elé, amelyekhez a Fortepan közösségi fotóarchívumban található képeket is használtak, de készült olyan rövidfilm is, amely a legyezőnyelv rejtelmeibe enged bepillantást.

A gyulai várnál olyan 16. és 17. századi szerelmi, házassági eseteket dolgoztak fel, amelyek ma bulvárlapokban szerepelnének. Ennek megfelelően képzelték el, hogyan nézhetett volna ki egy bulvár újság akkoriban, és miként írtak volna az egykor történtekről. A projekthez a kitalált újság oldalait készítették el.

Az Erkel Ferenc Emlékház a zenetörténetbe tekint vissza, és idézi fel ismert zeneszerzők szerelmi életét. A történetek mellett zenei tartalmú posztokkal is készülnek – írják.

A Szerelmesek hete elnevezésű rendezvénysorozatot negyedik alkalommal hirdetik meg, idén a járványhelyzet miatt online formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában