Járvány

2020.05.26. 14:00

1 milliárd forinttal támogatták az előadó-művészeti szférát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzetre való tekintettel, az előadó-művészeti szféra támogatására 1 milliárd forintot csoportosított át. Május 18-ig 4297 pályázati anyag érkezett.

Sikeresen zárult a Köszönjük, Magyarország! program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A program kettős célt szolgál, egyrészt, hogy a járványhelyzetből adódó nehézségek ellenére a művésztársadalom alkotó képviselői bevételi forráshoz jussanak, másrészt a veszélyhelyzet elmúltával Magyarország lakosságát kulturális szolgáltatásokkal, programokkal lássa el.

A pályázó előadó-művészek nem segélyként kaphattak támogatást, hanem feladatvállalásért előlegként, mely több előadást tartalmazhat – olvasható a közleményben.

A vállalások egy közös adatbázisba kerülnek, ahonnan szabadon választhatnak produkciókat, előadásokat, koncerteket az intézmények, önkormányzatok az ország teljes területén. Ezzel a mintegy 10.000 rendezvénnyel soha nem látott módon indítható újra a hazai kulturális élet.

A Köszönjük, Magyarország! program első szakasza nagy sikerrel, május 18-ával, a pályázatok beküldésének határidejével lezárult.

Az Emmi a pályázati eljárások lefolytatásával a kultúrstratégiai intézményeket bízta meg. A felhívásra a meghirdetett kategóriákban összesen 4297 pályázati anyag érkezett. A Nemzeti Színház független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek kategóriában 419, a Hagyományok Háza népzenei, néptánc és cigányzenei művészek kategóriában 780, a Nemzeti Táncszínház kortárs táncművészet kategóriában 191, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ artisták, utazó cirkusz és független cirkuszi társulat kategóriában 145, a Petőfi Irodalmi Múzeum könnyűzenei alkotók, írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők kategóriában 1860, a Filharmónia Magyarország Kft. komolyzenei alkotók kategóriában 372 és a Budapest Music Center jazzművészek kategóriában 530 beérkezett pályamű értékelését kezdte meg.

Az elbírálást követően a támogatott előadó-művészeti produkciók listáját a program koordinációs tevékenységét ellátó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján teszi elérhetővé a produkciók iránt érdeklődő helyszíneknek és intézményeknek. A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget teremt arra is, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a művészek aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek, bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel – áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában