Példaképek

2019.12.18. 09:53

Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával emlékeznek a rendszerváltókra

A nyolc bélyegből álló alkalmi bélyegkisívvel a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló közéleti szereplőkről emlékeznek meg.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon Emlékév kormánybiztosa és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (b-j) a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló közéleti szereplők emlékére készült bélyegek kibocsátásán a Terror Háza Múzeumban 2019. december 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával csatlakozik a 1989-90-es rendszerváltás harmincadik évfordulója alkalmából meghirdetett 30 éve szabadon című emlékév programsorozatához a Magyar Posta.

A nyolc bélyegből álló alkalmi bélyegkisívvel a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló közéleti szereplőkről emlékeznek meg.

Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon Emlékév kormánybiztosa a hétfői bélyegkibocsátás alkalmával arról beszélt, hogy közös múltunknak mintha egyre kevesebb tiszteletre méltó szereplője lenne. Mint mondta, a példaképek trónfosztásának eszköztárát a totális diktatúrák fejlesztették tökélyre.

„Magyarország kormánya emlékévet hirdetett, hogy ne csak felidézzük '89 és '90 eufóriáját, boldogságát, de egyúttal rámutassunk azokra a személyes teljesítményekre is, amelyek nélkül a kommunista diktatúra nem omlott volna össze, akár egy kártyavár”

– fogalmazott.

Az Elekes Attila André tervei alapján készült bélyegkisíven Csengey Dénes író, Csoóri Sándor költő, Krassó György közgazdász, újságíró, Sütő András író (fent, b-j), Csurka István író, Karátson Gábor festő, író, Szabad György történész és Beke Kata író látható (lent, b-j)
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mint mondta, a most útjára induló bélyegkisív nyolc olyan magyar hazafinak állít emléket, akik nemcsak hangot adtak nemzetük szabadságvágyának, de friss lelket is leheltek mindannyiunkba. Úgy beszéltek és cselekedtek, ahogy évtizedeken keresztül nem volt szabad. Bátrak voltak és kérlelhetetlenek – tette hozzá a történész.

A bélyegképeken Csengey Dénes író (1953-1991), Csoóri Sándor költő (1930-2016), Csurka István író (1934-2012), Karátson Gábor festő, író (1935-2015), Krassó György közgazdász, újságíró (1932-1991), Sütő András író (1927-2006), Szabad György történész (1924-2015) és Beke Kata író (1936-2009) látható.

Schmidt Mária kiemelte, hogy mind ugyanannak az ügynek voltak szent harcosai: Magyarország legyen szabad és független, legyen demokratikus, és érvényesítse a legfontosabbat, az igazságosságot.

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”

– hangoztatta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a bélyegnek mint használati tárgynak a jelentősége csökken, azonban a bélyeg emléktárgyként a nemzeti emlékezet része, és e tekintetben a funkciója a 21. században erősödik. Mint mondta, ahogy a bélyeg emléktárggyá válik, a nemzeti emlékezet része lesz, ezáltal azok is, akik a bélyegeken szerepelnek kitörölhetetlenül a nemzeti emlékezet részévé válnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon Emlékév kormánybiztosa és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (b-j) lebélyegzi a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló közéleti szereplők emlékére készült bélyegeket a Terror Háza Múzeumban 2019. december 16-án
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

büszke arra, hogy bélyegeikkel mindig követték a korok változását, bélyegeik hű lenyomatát adják a történelmi időknek. Hangsúlyozta: a most kibocsátott bélyegkisívükkel a magyar szabadság kultúráját, a társadalom emlékezetét erősítik tovább.

Az Elekes Attila André bélyegtervező grafikus tervei alapján készült kisívet 20 ezer példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta. Az alkalmi bélyegkisív eladási ára 8 × 90 forint, össznévértéke 720 forint. Megjelenéskor kiegészítő címletként használható. A kiadvány a 30 éve szabadon Emlékbizottság és Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával készült.

A bélyegkisív megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

Borítókép: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon Emlékév kormánybiztosa és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (b-j) a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló közéleti szereplők emlékére készült bélyegek kibocsátásán a Terror Háza Múzeumban 2019. december 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában