Dokumentumdráma

2019.11.29. 12:46

Hatalmas sikert aratott A Gulag virágai Brüsszelben (videó)

Az ötödik Kárpátaljai Napon mutatta be Földes László Hobo és Rácz József a darabot.

Forrás: Bocskor László

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Brüsszelben a Kárpátalja Napot a Balassi Intézetben az elmúlt héten. A Nemzeti Színház A Gulag virágai című zenés dokumentumdrámáját adta elő, amelyet Földes László Hobo írt és Vidnyánszky Attila rendezett

– írja az Origo.

A főszerepben Hobót és Rácz Józsefet, a Nemzeti Színház színészét lehet látni.

Az előadás a második világháborúban a szovjetek által megszállt területen született fiú történetén és sorsán keresztül mutatja be a Gulag életének egy szeletét.

A Gulag virágai megemlékezik azokról a kárpátaljai magyarokról is, akiket 1944-ben deportáltak a Szovjetunióba kényszermunkára.

Földes László Hobo elmondta, már játszott egyszer a brüsszeli Balassi Intézetben tíz évvel ezelőtt, és emlékezett a teremre, amelyről már akkor is megállapította, hogy nagyon különleges.

Egy régi várfalra épült a terem, így a színpad egyik falán régi téglákat, köveket lehet látni. Nagyon izgalmas ez a tér – ebben kellett gondolkodnunk, hogyan építjük fel a darab díszletét

– mondta.

A teremben hetven ember fér el – kényelmesen. De Hobo és Rácz József előadását több mint százan meg akarták nézni – és be is szorította magát mindenki a terembe. A darab végén pedig szinte alig akarták elengedni az alkotókat.

Földes László Hobo elárulta: fantasztikus előadás volt, zsúfolásig megtelt a nézőtér – külföldiek is végignézték az előadást, akik egy szót sem értettek belőle, de a végén azt mondták: nagyon megrázta őket a darab.

Rácz József szerint

a brüsszeli bemutató nemcsak egy előadás volt, hanem egy vállalás, egy tett, amelyben nagyon jól érezték magukat.

Borítókép: Földes László Hobo és Rácz József A Gulag virágaiban Brüsszelben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában