emblematikus helyszín

2019.08.09. 13:55

Szabadegyetemet rendez a Hagyományok Háza az erdélyi Mikházán

A péntektől vasárnapig tartó ingyenes rendezvényen előadások, műhelymunka, este koncertek és táncház várja az érdeklődőket.

A Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúra emblematikus helyszíne. A mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett kódex szerzője, itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Vásárhelyre helyeztek.

„Mikháza a Marosvásárhely-környéki oktatás bölcsője, ott alapították az első iskolát, és idén ünnepeljük a ferences-kolostor rendházfőnöke, Kájoni János születésének 390. évfordulóját. A kicsi falunak továbbá olyan neves szülöttei is voltak, mint az újságíró Kacsó Sándor és a nótaénekes-humorista, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja, Széllyes Sándor” – mondta Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Mint írják, ezekhez a gyökerekhez tér vissza a Hagyományok Háza az első mikházi szabadegyetem megrendezésével. Az ingyenesen látogatható rendezvényen több mint félszáz programból válogathatnak a látogatók. Erdélyi és magyarországi szakembereket hívtak meg, akik a hagyományátadás jó gyakorlatait mutatják be előadások és műhelymunka keretében.

A délelőtti előadásokat délután workshopok követik a népzene, néptánc, népmese, népi ének és a kézművesség területén. A szabadegyetemen szeretnék bemutatni azokat a mára már kiforrott módszertani eljárásokat, amelyek akár az ottani helyi közösség életében is fontos szerepet játszhatnak a tudásátadás folyamatában.

Az esti koncertekre és táncházra a szórakozni vágyókat is várják. A rendezvény vezérmotívuma a tudásátadás mellett az együttlét, a közösség megélésének öröme.

A szabadegyetemet vasárnap a ferences templomban szentmisével zárják, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes mutat be.

A rendezvény részletes programja a Hagyományok Háza honlapján érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!