Bírósági múltidézés

2019.07.02. 15:05

Történeti tárlat nyílik a történelmi várfalak között

A kiállításon feltárul az újkori bíráskodás megteremtésének 150 éves története. Érdekes eseteket mutatnak be, s közben átélhetjük a hazai ítélkezés legjelentősebb pillanatait.

A diósgyőri vár falai közt között elevenedik meg a magyarországi ítélkezés története csütörtökön. A Miskolci Törvényszék a diósgyőri várban egy nagyszabású program keretében ünnepli meg a Bíróságok Napját, melynek részeként történeti tárlat is várja a vendégeket. A kiállításon feltárul az újkori bíráskodás megteremtésének 150 éves története:

érdekes eseteket mutatnak be, s közben átélhetjük a hazai ítélkezés legjelentősebb pillanatait.

Külön fejezetet kap a 120 éves Miskolci Törvényszék épülete, amelyhez a kerek évforduló tiszteletére idén számos múltidéző esemény és program fűződik, egészen az év végéig.

A kutatómunkát Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázat keretei között támogatta.

A törvényszék – a pályázat adta lehetőséggel élve – igyekezett feltárni Borsod-Abaúj-Zemplén megye egykori bíróságainak történetét, a jogászi hivatás kiemelkedő képviselőinek életútját.

A kutatás az egykori Gömör és Borsod vármegyéket: a Szentpéteri és a Putnoki Királyi Járásbíróságot, valamint az Ózdi Járásbíróság történetét érintette.

Az I. világháborút lezáró békediktátum következményei nem csak az ország területét érintették, az 1945 utáni események az itt működő bíróságokra is nagy hatással voltak.

Egyes szervezeti egységek, mint a Kassai ítélőtábla határainkon kívül rekedtek, más bíróságok, mint a Szentpéteri és a Putnoki Járásbíróság illetékességi területe vagy ügyforgalma oly mértékben csökkent, hogy e bíróságok fenntartása szükségtelenné vált, helyettük más városban – az 1950-es években gyors fejlődésnek indult Ózdon – alapítottak bíróságot.

E történelmi folyamatok bírósági szervezetre gyakorolt hatásainak bemutatása és a régi királyi járásbíróságok emlékezetének megelevenítése a célja a törvényszék által szervezett kiállításnak és konferenciának.

Az esemény aktualitását fokozza az is, hogy

a törvényszék ma is használt épületét 120 évvel ezelőtt adták át a szakma és a jogkereső közönség számára, továbbá 110 éves a város törvényhatósági joga és 100 évvel ezelőtt indult el a jogászképzés Miskolcon.

A konferenciával egybekötött kiállítást július 4-én Miskolc város egyik legmeghatározóbb történelmi színhelyén, a Diósgyőri Várban nyitják meg, ahol előadások hallhatók majd. Többek között Dr. Szalay Péter alkotmánybíró, Dr. Turkovicsné Dr. Koncz Ibolya Katalin, a Miskolci Egyetem docense és a Miskolci Törvényszék bírái szólalnak fel.

A tárlat anyaga 2019. júliusától a Miskolci Törvényszék épületében lesz megtekinthető.

Ki volt Ráth György?

A bíróságtörténeti tárlat a Ráth Györgyről elnevezett bírósági történelmi és hagyományápolási pályázat segítségével nyerte el végső formáját. Ráth György foglalkozása szerint bíró volt, de híres polgári műgyűjtőként is nevet szerzett magának. Jogot tanult, szép karriert futott be a jogi pályán. 1860-ban Apponyi György országbíró titkára lett, majd a pesti királyi ítélőtábla bírája, később tanácselnöke lett. Több jogtudományi kézikönyvet írt, de mellette gyűjtötte a muzeális értékű könyveket és iparművészeti tárgyakat, tanulmányokat írt a magyar reformáció történetéről, a régi magyar könyvművészetről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában