a magyar népzene nyomában

2019.07.09. 11:53

Bartók művei csendülnek fel idén nyáron is

Július 12. és 20. között 35. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált.

A fesztivál nagyszerű programokat kínál Szombathelyen és környékén. Találkozhatnak a Grazioso Kamarazenekarral, Hamar Zsolttal, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, Sebestyén Mártával, a Párniczky Quartettel, Szamosi Szabolccsal. A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál szakmai programjai mellett számos esemény várja a közönséget, többek között lesz flashmob, filmvetítés, fúvószenekari térzene és éjszakai orgonakoncert.

A Filharmónia Magyarország által szervezett szeminárium elsődleges célja, hogy szakmai fórumot teremtsen a világ minden tájáról érkezett résztvevőknek.

Az ide látogató karmesterek nemcsak a kortárs művek autentikus előadásmódját sajátíthatják el Hamar Zsolt vezetésével, hanem Bartók különleges zenei világának megértése által, annak értő művelőivé válhatnak.

Július 12-én a Nemzeti Filharmonikusok művészeiből alakult Grazioso Kamarazenekar hangversenye nyitja meg a Bartók Fesztivált, Hamar Zsolt vezényletével. A következő napokban Kőszegen és Sárváron találkozhatnak a fesztivál programjaival könnyed, nyáresti koncertek formájában.

Mindenképp érdemes lesz ellátogatni a Bartók című dokumentumfilm ingyenes vetítésére július 17-én, ahol nem csak Sipos József rendezővel találkozhatnak személyesen, hanem egy premier előtti vetítés keretében a film idén megjelenő folytatását is megtekinthetik. Az este a Párniczky Quartet felejthetetlen jazz koncertjével ér véget. Az együttes teljesen egyedi hangzásának gyökerei a jazzben, a kortárs klasszikus-, és a magyar népzenében keresendők. A zenekar azzal a céllal alakult, hogy megszólaltassa Bartók Béla darabjainak átdolgozásait.

Július 18-án a közönség végigjárhatja képzeletben Bartók Béla népzenegyűjtő körútjait.

Fültanúi lehetnek annak, hogy a népdalok hogyan öltenek formát Bartók műveiben, Sebestyén Márta és a Szent Efrém Férfikar egyedülálló, autentikus előadásában.

A zárókoncerten a kurzuson résztvevő fiatal tehetségek lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhassanak a nagyérdemű előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában