hagyományőrzés

2019.07.24. 15:04

Amerikaiak és japánok is táncoltak az erdélyi néptánctáborban

Néptáncosok és népzenészek lepték el egy hétre az erdélyi Jobbágytelkét.

Július 15-21. között zajlott a Marosszéki Népzene- és Néptánctábor Marosvásárhelyhez közel, a Nyárád-menti Jobbágytelkén. Az évtizedek óta megrendezett táborban erdélyiek és magyarországiak, amerikai magyarok, japánok és más külföldiek próbálták elsajátítani a környék táncait. A napközbeni kurzusokat esténként mulatozás követte – írja a Mandiner az Erdélyi Magyar Televízió riportja nyomán.

A zsúfolásig megtelt teremben ropták a táncot a tábor résztvevői. Ahogy elhallgattak a hangszerek, kezdetét vette az énekoktatás. A falu élete egy hétig felpezsdült, a 21. alkalommal megszervezett Marosszéki Népzene- és Néptánctáborba Erdély számos részéről, Magyarországról és külföldről is érkeztek érdeklődők. Olyan táncosok is voltak itt, akik az Amerikai Egyesült Államokból és Japánból jönnek el minden évben.

„Van, aki hangszeren tanul, van, aki a környéket járja és az esti táncházban vesz részt és van, aki kimondottan tánctanulásra adta a fejét” – mesélte László Anna Ildikó táncoktató. – „Itt mindenkinek van helye, nemcsak a felnőtteknek, a gyerekeknek is.”

Idén is változatos programokról gondoskodtak a szervezők, akik ebben az évben is hűek maradtak a tábor jelmondatához:

„A pihenésre vágyók tartózkodjanak a táborban való részvételtől.”

A táborban kezdők és haladók számára egyaránt tanítottak néptáncot és népzenét, a gyermekfoglalkozások mellett hagyományőrzőket is meghívtak, de a faluban és a környéken népi mesterségeket is tanulhattak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában