Krimi

2023.05.10. 20:07

A rendőrség végre tisztázta, hogy változik a gyorshajtás bírságolása

Valóban igaz, hogy akár 1 km/h sebességtúllépés miatt is büntethetnek.

A következő időszakban inkább figyelmeztetnek a rendőrök, ha csak minimális a túllépés

Forrás: Origo

Május elsejétől a sebességellenőrzéssel érintett jármű esetében a jogilag elfogadott sebesség az, amit a hitelesített sebességmérő mért. A rendőrségnek nincs lehetősége ettől – és az egyes esetekben ezzel járó esetleges felelősségre vonástól sem – eltekinteni - írja az Origo.

 

Az elmúlt években a rendőrség által használt technikai eszközök oyan mértékű fejlődésen mentek keresztül, hogy ma már semmi nem indokolja a korábbi tűréshatárt az ellenőrzések során.

 

Ezt a bírói gyakorlat is egyértelműen alátámasztja. A korábbi gyakorlatot a több tíz évvel ezelőtt használt eszközök esetleges mérési pontatlanságai miatt alkalmazta a rendőrség, hiszen azok esetében – pl. kézből üzemeltetve – előfordulhatott olyan mértékű eltérés, ami ezt indokolta.

 

Valóban igaz, hogy akár 1 km/h sebességtúllépés miatt is büntethetnek.

 

A rendőrség szerint egy technikai, a mérési eljárásban történt változásról van szó, amely a szabályosan közlekedő autósok életében nem okoz változást. Szeretnék eloszlatni a korábbi tévhiteket is: más eszközökhöz hasonlóan a sebességmérőknek sem volt soha "mérési hibahatáruk." Ez csupán a mérésügyi hatóság által meghatározott követelmény volt.

Ha a járművezetőt sebességtúllépés miatt megállítják, az intézkedő rendőr dönti el, hogy helyszíni bírságot alkalmaz, vagy szabálysértési feljelentést tesz. Ha úgy ítéli meg, hogy a figyelmeztetés is kiváltja a járművezetőnél a kellő hatást, akkor ezt is alkalmazhatja.

 

Fontos, hogy az új gyakorlat bevezetését türelmi időszak követi, amelynek során a rendőrök elsősorban figyelmeztetni fogják a megállított autósokat.

 

 

Két egyszerű példa:

Valakit lakott területen belül 52 km/h-s sebességgel bemérnek. Május elseje előtt az 52 km/h mért értékből levonták a 3 km/h hibahatárt, így a kapott 49 km/h megállapított sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető. Ma – ennél a példánál maradva – a mért sebességen nem változtatnak, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézked(het)nek.

Valaki autópályán 130 km/h-s megengedett sebességnél 151 km/h-val fut bele a traffipaxba. A 151 km/h sebességből május előtt levontak három százalékot, igy a megállapított sebesség 146,5 km/h lett. Ez a túllépés (ha nem történt megállítás) korábban nem volt szankcionálható. Májustól viszont a 151 km/h sebességet nem csökkentik, így ez a gyorshajtás már az objektív felelősség alapján bírságolandó (30 ezer forinttal).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában