Bulvár-celeb

2021.07.07. 22:28

Felbolydult a falu – 25 év után elfogták Joli néni gyilkosát. A DNS buktathatta meg az elkövetőket

Huszonöt évvel ezelőtt ölték meg brutális kegyetlenséggel a 84 éves Joli nénit, a Vas megyei Gersekaráton. Gyilkosát akkor nem találták meg. Most azonban úgy tűnik, fordulat történt az ügyben.

Budai Dávid

Forrás: vaol.hu / Szendi Péter

Huszonöt év után elfoghatták Joli néni gyilkosát. A Vas megyei hírportál,

a vaol.hu információi szerint egy most 45 éves, tehát az emberölés idején 20 éves falubeli férfit – aki a gersekarátiak szerint köztiszteletben álló kétgyermekes apa – állítólag kedden, vasvári munkahelyéről vitték el a rend­őrök. Úgy tudjuk, hogy aznap a férfi édesapját is bilincsben vezették el otthonából

– hogy erre miért volt szükség, egyelőre nem tudni...

Valószínűleg a DNS-e buktathatta le az elkövetőt, információink szerint a faluban már márciusban többektől DNS-mintát vettek.

Akkoriban hatalmas visszhangja volt a kegyetlen gyilkosságnak

Rablógyilkosság történt

Az 1996-os gersekaráti gyilkosság annak idején nagy port kavart. December 17-én 18 és 22 óra között brutális módon végeztek a 84 éves özvegy Horváth Sándornéval. A tettes a lakásból készpénzt és aranytárgyakat vitt el.

A helyszínre érkező nyomozók az áldozatot az udvari WC-ben fejjel lefelé találták meg, de a gyilkos minden bizonnyal már a házban végezhetett áldozatával, az orvosszakértő szerint Joli nénit megfojtották.

Az áldozatot halála napján, 17 órakor látták utoljára, amikor a szomszédból felhívta ismerőseit. A nyomokból ítélve a tettesek úgy rendezték a helyszínt, hogy a falubeliek legközelebb csak másnap keressék a köztudottan izgő-mozgó asszonyt. Így is lett, az áldozatra másnap talált rá egyik szomszédja, aki furcsállotta, hogy egész nap nem látta a nénit. Átment hozzá és keresni kezdte, mivel a házban nem találta, az udvarra ment, ahol gyanús lett neki, hogy az udvari WC be van reteszelve.

Akkor zsákutcába jutott a nyomzás

A nyomozók annak idején az áldozat ismerősi körében keresték a tettest, ám

az idős asszony bögrecsárdát (zugkimérést) üzemeltetett, pénzt kölcsönzött, utakat szervezett, Olaszországból és Törökországból származó arannyal üzletelt, így óriási volt a kapcsolatrendszere. Több ezren is szóba jöhettek, mint lehetséges elkövetők, így a rendőrök nem jártak sikerrel.

Pedig a rendőrség annak idején tényleg mindent megtett, hogy megoldja az ügyet, alaposak voltak, a helyszíni szemle is csaknem egy napig tartott, később pedig egy ötvenfős nyomozói csoportot is létrehoztak, akik minden lehetséges nyomot megvizsgáltak.

A faluban egyelőre mindenki csak találgat
Fotó: vaol.hu / Szendi Péter

Sokáig kerestek egy, a gyilkosság idején, a helyszín közelében várakozó piros színű háromajtós öreg Ford Fiestát, de vakvágánynak bizonyult ez a szál is. Egy hónappal az emberölés után pedig százezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki, hátha segít valaki kézre keríteni a rablógyilkosság elkövetőjét, de nem segített ez sem. Már csak egyetlen kapaszkodó maradt: a helyszínen talált DNS-minta, amit feltehetően Joli néni gyilkosa hagyott hátra, és amit azóta őriztek. Most úgy tűnik, meglett az elkövető.

A gyilkosság soha nem évül el

Az életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmények soha nem évülnek el, ezért

aki ilyen súlyos bűnt követ el, egész életében attól retteghet, hogy egy nap majd eljön az igazság pillanata.

Azóta a rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy a férfit a 25 évvel ezelőtti bűncselekménnyel kapcsolatban vették őrizetbe. A police.hu azt írja: az elkövetéskor még csak 20-as éveiben járó, most 46 éves N. Zsoltot a hatóságok nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, őrizetbevételét követően előterjesztést tettek letartóztatására a nyomozás felügyeletét ellátó Vas Megyei Főügyészség felé.

 

 

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya folytatja. A KR NNI a jövőben is folytatja azoknak az ügyeknek a felderítését, amelyeknél a modern technika eredményt hozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában