Jó hír!

2023.05.08. 09:30

Felgyorsulhat hazánkban az infláció csökkenése a következő hónapokban

A harmadik egymást követő hónapban is mérséklődhetett az infláció Magyarországon, a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az áprilisi adatokban már megjelenhettek az elmúlt időszak akciói. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán teszi közzé a legújabb inflációs adatokat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A VG elemzői konszenzusa szerint az infláció áprilisban a márciusi 25,2 százalék után az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, míg havi alapon 0,8 százalékkal emelkedhetett.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint

a tartós fogyasztási cikkek esetében is folytatódhatott a dezinfláció, a forint erősödése, a nyersanyagok, az energia, a termelési és szállítási költségek csökkenése egyes termékek esetében szintén árcsökkenéshez vezethet, ami az emelkedő bázisárak miatt a vártnál gyorsabb dezinflációt is okozhat a közeljövőben.

Nem csupán azért érdekes az áprilisi adat, mert most már 25 százalék alá kerül az infláció, hanem azért is, mert ez nagyban befolyásolhatja a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájának alakulását:

ha érdemben csökkenni tud az infláció, meg lehet kezdeni a 18 százalékos effektív kamat mérséklését

– hívta fel a figyelmet Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint

a következő hónapokban is folytatódhat az infláció mérséklődése a magas bázis következtében, így tehát az élelmiszerek, az üzemanyagok, a háztartási energia húzzák majd lefelé az inflációt.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában