Ellátásbiztonság

2023.04.20. 11:41

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia (videó)

A magyar-szerb stratégiai energia-együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz - közölte Szijjártó Péter, miután a szerb energiaügyi miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter a szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel tárgyalt 2023. április 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében, zajlanak az egyeztetések a beruházásról, amelyről júniusban írhatják alá a megállapodást - jelentette be a tárca közlése szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Dubravka Dedovic szerb energiaügyi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az ukrajnai háború miatt Európa súlyos kihívásokkal néz szembe az energiaellátásban, és a szakértők szerint rendkívül nehéz lesz a felkészülés a következő télre.

Rámutatott, hogy a tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon, a kínai gazdaság újranyitása nyomán jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kapacitások pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget.

"Mi, magyarok továbbra is fizikai és nem ideológiai kérdésként tekintünk az energiabiztonság ügyére, és ezért a jól működő, bejáratott, megbízható forrásokat egészen biztosan nem fogjuk feladni" - húzta alá.

Majd a mostani tárgyalások kapcsán hangsúlyozta: 

a magyar-szerb stratégiai energia-együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a megbízható tranzitországnak számító Szerbia felől napi 9-15 millió köbméter földgáz érkezik hazánkba a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam az Azerbajdzsánból vásárolni kívánt mennyiségeknek is az egyik lehetséges szállítási útvonala.

Magyarország ezért érdekelt a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, ezt európai kérdésnek tekinti, és ezért elvárja, hogy az Európai Unió finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép-Európa hozzáférését alternatív forrásokhoz.

Közölte, hogy megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország idén is 500 millió köbméter földgázt fog tárolni Szerbiának a hazai tárolókban.

Emellett az MVM és a Srbijagas közös vállalatot hoz létre hamarosan, amely közös földgázkereskedelmi tevékenységet fog végezni, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon - tudatta.

A miniszter ezt követően bejelentette, hogy Magyarország és Szerbia új kőolajvezeték építését készíti elő Algyő és Újvidék között, ami hozzá fog járulni mindkét állam ellátásbiztonságának javításához. Mint mondta, a Mol és a Transnafta között folynak az egyeztetések a beruházásról. Az erről szóló szerződést a júniusra tervezett szerb-magyar kormánycsúcson írhatják alá - tette hozzá.

Illetve üdvözölte, hogy menetrend szerint halad az új határkeresztező villamos energiavezeték építése, amely a szállítási kapacitás megduplázását fogja eredményezni és várhatólag 2028-ra fog elkészülni, a következő feladat pedig a határkeresztező pont kijelölése.

"Ez  erősíteni fogja a függetlenségünket a nemzetközi villamos energiapiac néha teljesen eszement változásaitól" - fogalmazott.

A szoros szerb-magyar energiaügyi együttműködés nagy biztonságot ad mindkét fél számára (.) Ez az egyik legsikeresebb területe a stratégiai partnerségünknek, amely jól láthatóan sok fontos eredményt hozott eddig is

 - összegzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában