Pénztárca

2023.03.28. 12:38

Több mint 73 ezer forinttal nőtt a bruttó átlagos bér

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 januárjában tovább folytatódott a bérek emelkedése, egy év alatt 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 ezer forinttal 528 ezer forintra emelkedett a tavalyi 455 ezer forintról. 2010-hez képest tehát az átlagos kereset már 2,6-szorosára nőtt – fűzte hozzá a legfrissebb adatokhoz keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Varga Jozsef Zoltan

A háború és az elhibázott szankciók amellett, hogy károkat okoznak a gazdaságban, szankciós inflációt eredményeznek. 

Az infláció leküzdése és a gazdaság megvédése érdekében a kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt elindította a Baross Gábor Hitelprogramot, támogatja az energiaintenzív kkv-kat, bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot, továbbá megvédi a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig.

Mindezeken felül megkezdődött egy online árfigyelő rendszer kialakítása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében – sorolta a GFM.

A kormány intézkedései működnek, 

az Európai Unióban csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek 2021-ben és 2022-ben is.

A hírt közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is közzétette. 

Egy év alatt 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 ezer forinttal 528 ezer forintra emelkedett, a tavalyi 455 ezer forintról. 2010-hez képest tehát az átlagos kereset már 2,6-szorosára nőtt

 – írta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában