Interjú

2023.03.01. 14:43

Ez mindenkit érint: kérdőívet csinál a NAV az adóbevallásokból

Informatikai fejlesztések sokaságát vette tervbe az adóhivatal. Az adócsalók ellen a mesterséges intelligenciát vetik be, az adóbevallásokat az adófizetők elvárásainak megfelelően alakítják át, és bárki akár a telefonján is láthatná, ha a munkáltatója át akarja verni. A részletekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Vágujhelyi Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nagyszabású, már-már futurisztikus fejlesztéseket tervez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – ez abból az interjúból derült ki, amelyet a szervezet elnöke, Vágujhelyi Ferenc államtitkár adott a Világgazdaságnak. Az újításoknak főként két iránya van: egyfelől segítenék az adófizetőket, a fogyasztókat, másfelől újabb csapásokat mérnének a feketegazdaságra.

Vágujhelyi Ferenc a legtöbbeket érintő kérdésről, az adóbevallások ügyéről erős állításokat fogalmazott meg. 

Meg vagyok győződve arról, hogy segítség nélkül a legtöbben nem tudják kitölteni a NAV adóbevallásait

 – mondta, ezután kifejtette, hogy a nyomtatványok a jövőben nem az adójogszabályok logikáját követik majd, hanem az adófizetőkét. – Terveink szerint a bevallás átalakul egyfajta kérdőívvé. Azokat az adatokat, amelyeket a munkáltatóktól és más forrásból az adóhivatal megismerhet, már most is feltüntetjük a bevallásban. Ez ügyben legfeljebb majd azt kérdezzük csupán, hogy az ügyfél maga is úgy tudja-e, hogy annyit keresett a munkahelyén, mint amennyiről a NAV tudomást szerzett a munkaadói adatközlésekből. Ezután következhetnek azok a kérdések, amelyek sokakat érinthetnek. Például az illető adott-e ki lakást, van-e nyugdíjcélú megtakarítása, szerzett-e jövedelmet külföldről. Vagyis nem az adófizetőnek kell kikeresnie a bevallásban a megfelelő rubrikát, sort, aloldalt – vázolta az elképzeléseket az elnök 

Az államtitkár más tervekről is beszámolt. Ezek közül kiemelhető, hogy

 a NAV megkezdte annak elemzését, hogyan lehetne egy olyan informatikai rendszert kialakítani, amely hosszabb időtávon összegyűjtené azokat a nyugtákat, jótállási és garanciajegyeket, amiket a vásárlók a boltokban kapnak. 

Vágujhelyi Ferenc szerint ennek óriási jelentősége lenne, a fogyasztók igényérvényesítési lehetőségei kiszélesednének: a kereskedők ezentúl nem hajthatnák el a reklamáló vásárlókat, ha nincs meg valamilyen papír. 

Ami pedig a feketegazdaság elleni küzdelmet illeti, arról az elnök elmondta, hogy

 a mesterséges intelligenciát vetik majd be az adócsalók ellen, miközben mélyütést vinnének be a munkavállalókat be nem jelentő vállalkozásoknak is.

 A jövőben a magánszemélyeket a munkáltató minden intézkedéséről tájékoztatná a NAV, akár sms-ben is. Azonnal kiderülne így, ha a foglalkoztató csalni akar és kijelenti alkalmazottját.

Vágujhelyi Ferenc részletesen beszélt a feketegazdaság visszaszorulásáról, arról, hogy mennyi pénzt kell idén beszednie a szervezetnek és arról is, miben látja az adóhivatal feladatát, társadalmi küldetését a mostani, háborútól és világgazdasági nehézségektől terhelt helyzetben. 

A teljes interjú itt olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában