Határidők

2023.02.15. 23:23

Gépjárműadó: hamarosan értesítést kapnak a NAV-tól az autósok

Hamarosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjárműadó értesítéseket, határozatokat, az első részletet 2023. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni - hívta fel a figyelmet az adóhivatal szerdán.

Fotó: Frank Yvette

Közleményében a NAV kiemelte: 

határozatot kapnak azok, akiknek változott a gépjárműadójuk a tavalyihoz képest. Értesítésben emlékeztetik a fizetésre azokat, akiknek változatlan az adó összege.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek, továbbá nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes - írják a közleményben.

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni

 – hívta fel a figyelmet a NAV. A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget. A fizetési határidőt nem befolyásolja, ha az adózó esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést.

A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában, vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) pillanatok alatt teljesíthető. A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással.

Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni - emelték ki.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, azok banki átutalás és a mobilappos megoldás mellett, a papíron küldött irathoz mellékelt csekken, vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül is befizethetik adójukat

 

Csekk telefonon igényelhető a NAV Infóvonalán (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 461-1819 hívószám, 3-as menüpont), vagy online a NAV honlapján.

 

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel, akik nem, azok postán kapják meg a papírokat - tájékoztatott az adóhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában