Utánpótlás

2023.01.30. 19:28

Közös gyakornoki programot indít a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A programmal Varga Mihály elmondása szerint az a céljuk, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a munkájukba intézményesített keretek között, az oktatási intézmény biztosíthatja később a szakemberek utánpótlását.

Forrás: Varga Mihály Faceboook oldala

Fotó: TRIEBER JULIA

A külső körülmények radikálisan megváltoztak, ezért az erőforrások átrendezésére és a prioritások újragondolására volt szükség; a stabilizáció érdekében a kormány új elemeket indított el a gazdaságpolitikában - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel gyakornokok fogadására hétfőn Budapesten.

A minisztériumi munkáról beszélve felidézte, hogy amikor 2010-ben kormányra kerültek, a "tűzoltással" kellett kezdeniük, a gazdaságpolitikai döntések meghozatalához külső szereplők jóváhagyására volt szükség. Ezt a korszakot sikeresen lezárták és "példa nélküli", hét éven át tartó intenzív növekedési pályára állították az országot - tette hozzá.

A tárcavezető azt mondta, ma viszont más a helyzet, "a válságok korát éljük", ilyen körülmények között nem csak a korábbi növekedési szint elérése a cél, hanem az eredmények megtartása is fontos.

A viták Európa központjával, Brüsszellel nem csak azért fontosak, mert a kormány a magyar érdekek megvédésére esküdött fel, a hazai álláspontra Európának is szüksége van - így fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: a kormány vita tárgyává tesz olyan szempontokat, amelyek különben nem kerülnének napirendre. Magyarország erőt tud meríteni ezekből a vitákból és Európát is erősebbé teszi, ha nem csak a "szokott gondolatmeneteket futtatja újra" - mutatott rá.

Magyarország érdekszférák ütközőjében helyezkedik el, mindig "a helyben kidolgozott egyéni válaszai és kiállása" mentette meg a külső veszélyektől - húzta alá utalva arra, hogy ebben áll a közszolgálati munka nehézsége és szépsége. A minisztériumba érkező hallgatók ebben a munkában vehetnek részt - tette hozzá.

A gyakornoki programmal a miniszter elmondása szerint az a céljuk, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a munkájukba intézményesített keretek között, az oktatási intézmény biztosíthatja később a szakemberek utánpótlását.

Deli Gergely, az NKE rektora elmondta, hogy a gyakornoki program februártól indul 19 sikeresen pályázó diákkal, akik a Pénzügyminisztérium szervezeti egységeinél különböző szakterületeken öt hónapot töltenek el, majd 2024-ben újabb hat hónapos szakasz következik, heti 40 órával, díjazás mellett.

A programban részt vevőket mentor támogatja, aki végül értékeli munkájukat és szakmai fejlődésüket, aminek függvényében a hallgatóknak lehetőségük van a minisztériumban elhelyezkedni - ismertette.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában