Beruházás

2023.01.21. 16:01

Az építési miniszter leszámolna az állami projektek drágulásával

Az új jogszabály célja átfogó és egységes módon biztosítani mind a közpénzek hatékony felhasználását, mind pedig a szakmai szempontok érvényesülését az állami építési beruházások kapcsán.

Lázár János építési és beruházási miniszter

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

Az építési miniszter „nem az önkormányzatokkal számolna le”, hanem az állami projektek drágulásával – állapította meg cikkében a Világgazdaság, amely a nyilvánosan elérhető joganyagok alapján azt írta, hogy az új beruházási kerettörvénynek nincs olyan eleme, amelynek alapján a jogszabály célja az önkormányzatok autonómiájának csorbítása lenne.

A vg.hu-n olvasható cikkben kiemelték: a törvényjavaslat miniszteri indokolásából kiderül, hogy az új jogszabály célja átfogó és egységes módon biztosítani mind a közpénzek hatékony felhasználását, mind pedig a szakmai szempontok érvényesülését az állami építési beruházások kapcsán.

A hatékonyság növelése érdekében a kerettörvény valóban egységesíti az állami építési beruházások rendszerét, de az emögött meghúzódó megfontolás nem „a helyi önkormányzatok autonómiájának csorbítása”

 – tették hozzá.

Mindössze arról van szó, hogy az egységes szabályozás és intézményrendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy a közpénzből finanszírozott beruházások egységes koncepció szerint, egymással összehangoltan, magas szakmai színvonalon és kiszámítható költségszinten valósulhassanak meg – írták.

Felhívták a figyelmet a központosított intézményrendszer előnyeire. 

Eszerint az megszünteti a korábbi, szétdarabolt szervezeten belüli átfedéseket, valamint biztosítja, hogy a beruházásokkal kapcsolatos bizonyos feladatok ellátására az illetékes állami intézményrendszerben kerülhessen sor.

Ehhez eddig külső erőforrásokat vontak be, amelyek kiváltásával csökkenthető a beruházások költségszintje – állapították meg.

A központosítás és a helyi önkormányzatok viszonyával kapcsolatban azt írták, hogy az önkormányzatok valamennyi őket érintő beruházásban aktív ellenőrző és befolyásoló szerepet kapnak.

Az intézményi központosítás növeli az állami beruházások szakmai és pénzügyi kiszámíthatóságát

 – hangsúlyozták.

A Világgazdaság kitért arra is, hogy a beruházások előkészítési és tervezési szakaszaira vonatkozó szigorúbb követelmények előírása azért indokolt, mert az állami beruházások körében jelentkező utólagos költségnövekmény oka a beruházások alultervezettsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában