Segítség a bajban

2022.12.05. 06:48

Íme, a kormány akcióterve a válság hatásai ellen

Több fronton segíti a vállalkozásokat és a családokat a kormány, hogy ellensúlyozni lehessen a háború és a szankciós politika kedvezőtlen hatásait. A Magyar Nemzet cikksorozatának első részében az akciótervnek azokat a lépéseit ismerteti, amelyek a cégeknek biztosítanak támogatásokat és kedvezményeket.

Illusztráció/Lapkenyeret gyártanak a Nébar Kft. dolgozói Baján 2020. július 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A kormány eddig 11 pontból álló akciótervet dolgozott ki és léptetett életbe annak érdekében, hogy védje a családokat, a vállalkozásokat és a magyar gazdaságot a kedvezőtlen nemzetközi környezet hatásai ellen. 

A Magyar Nemzet cikksorozatának első részében azokat a pontokat ismerteti, amelyek a vállalkozásoknak nyújtanak állami segítséget. A kedden megjelenő második részben a családokat érintő lépéseket mutatja majd be a lap. 

Kompenzáció az energiaárakhoz

Az energiaintenzív feldolgozóipari magyar vállalkozások megsegítéséhez a kormány idén százmilliárd forintos, jövőre 100-120 milliárd forintos kerettel hirdetett meg célzott programot. 

Összességében tehát mintegy 200-220 milliárd forintnyi összeggel támogathatja a kormány az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásokat (kkv).

Az intézkedés mintegy tízezer céget érinthet – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóosztálya. 

Könnyített feltétel

Eredetileg az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel három százalékát. A kormány ezen könnyített, így ez az elvárás két százalékra csökken. Ezzel további több ezer cég előtt nyílik meg a pályázás lehetősége.

Új lendület a Széchenyi Kártya Programban

A vállalkozások soha nem látott nehézséggel néznek szembe. Ezért ez év júliustól az év végéig a Széchenyi Kártya Program felvett konstrukcióiban a teljes futamidő alatt fix, maximum 3,5 százalék nettó ügyfélkamattal érhetők el a hitelek. Ez év végéig többlettámogatott konstrukciók is felvehetők; a Széchenyi-energiakártya egyszázalékos, a Széchenyi újraindítási beruházási hitel energiahatékonyságot javító és technológiaváltást szolgáló hitelcéljai félszázalékos, míg a Széchenyi mikrohitel egyszázalékos nettó ügyfélkamattal.

Januártól 2023. első fél évében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi ötszázalékos ügyfélkamattal lesznek elérhetők a Szécheny Kártya Program termékei.

Gyármentés garanciával

A Gyármentő programban első körben 150 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a nagyvállalatok. Azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek legalább kétszázmillió forintos energiahatékonysági fejlesztést hajtanak végre. A támogatási plafonérték 6,2 milliárd forint. Az első körben (november 2-ig) a programra már 168 vállalkozás regisztrált. 

Kétszázmilliárd forint összegű igényt jelentettek be összesen ötszázmilliárd forintnyi energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-beruházáshoz.

További segítségként kétszázmilliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram is indul. A két részből álló lehetőség 2023. január 1-jén startol. 

Kiterjesztett kamatstop

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kérését elfogadva a kormány arról is határozott, hogy az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú kkv-hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. Így november 15-től 2023. június 30-ig a kis- és középvállalatok érintett hitelei alapjául szolgáló kamat mértéke nem lehet magasabb, mint a 2022. június 28-i fordulónapra átszámított bankközi kamat (a háromhavi BUBOR) mértéke, azaz 7,77 százalék. Az intézkedés automatikusan lépett érvénybe, mintegy kétezermilliárd forintnyi hitelállományt és hatvanezer vállalkozást érint. 

Jön a Nemzeti Tőkeholding

Szintén segítség, hogy január 1-jétől egy központosított rendszert alakítanak ki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával. A tőkealap-intézményrendszer élén megalakul a Nemzeti Tőkeholding Zrt., és ebbe az új struktúrába tagozódik be valamennyi, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap. A jövőben pedig kizárólag a Nemzeti Tőkeholdingon Zrt.-n keresztül állítható fel új állami hátterű tőkealap. 

Mentsvár az agráriumnak

A szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk miatt a kormány rendkívüli kármentesítő intézkedéseket vezetett be, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozásoknak. Ez lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket.

Támasz a turizmusnak

Ismert, 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik Szép-kártya minden alszámlájáról lehetett hideg élelmiszert vásárolni. A kártya zsebei közötti átjárhatóságot a kormány meghosszabbította 2022. december 31-ig. A 2022. november 16-i kormánydöntés értelmében a Szép-kártya-füleket eltörlik, belső korlátok nélkül lehet felhasználni a korábbi célokra. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését pedig felfüggesztik október 1. és március 31. között. A turisztikai szereplők kérésére bevezetik a munkaidőkeret-szabályozást: az ágazatnak is elérhető lesz a 24 havi munkaidőkeret alkalmazása.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában