Ígéretes lelőhely

2022.11.28. 11:06

Már folyik az olaj a Mol vecsési kútjából

Már tart a próbatermelés a Mol Nyrt. Vecsés II. olajkútján. A lelőhelyen indítható olaj- és gázkutatásra, illetve termelésre 2015-ben nyert koncessziós jogot a társaság – írja a Világgazdaság.

2093452411

Fotó: anatoliy_gleb

A Mol első találata ezen koncesszió keretében 2016-ban volt, Tóalmásnál, az a kút napi 160 ezer köbméter olajat ad  – ismertette újságírók előtt Homonnay Ádám, a Mol kutatási termelési vezetője a vecsési helyszínen. A Vecsés II. kútból jelenleg napi mintegy 100 köbméter olajat hoznak a felszínre a Geoinform technológiájával. E kút a várakozások szerint 25 éven át járul majd hozzá az ország olajellátásához. Előtte azonban le kell zárulnia a területen folyó, információszerző rétegvizsgálatot, amelyet további vizsgálatok követnek. Körülbelül száz, a mostanihoz hasonló hozamú olajkúttal lenne kielégíthető az ország teljes olajigénye. 

A lelőhely olaja viszonylag nagy sűrűségű, 35-36 Celsius-fokon már szilárd. Egyelőre tartálykocsin szállítják a Mol százhalombattai finomítójába. Ennek az olajnak nincs gáztartalma, így teendője sincs a lelőhelyen létesített gázfáklyának. 

Későbbi tervek szerint a társaság újabb kutakat fúr le a helyszínen, a következő lépés a Vecsés I. kút beindítása lesz.

 Növelni kell a termelést

A Molnak az országban 11, a most bemutatotthoz hasonló koncessziós területe van, de 

ez a legígéretesebb. 

A társaság adja az ország olajellátásának a 10 és a gázellátásának a 15 százalékát. A következő öt évben 200 milliárd dollárt szán olaj- és gázkutatása fellendítésére, hogy elérje a kormány által elvárt, évi kétmilliárd köbméteres gáztermelést.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában