Kifizetések

2022.10.16. 15:31

Tállai: több mint 240 milliárd forint pluszpénzzel számolhatnak a nyugdíjasok novemberben

A pluszösszeggel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak - összegezte az államtitkár.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Több mint 240 milliárd forint pluszpénzt folyósít az államkincstár a nyugdíjasoknak novemberben. Mintegy másfélmillióan, akik bankszámlára kérték az utalást, már november 11-én hozzájutnak járandóságukhoz - tájékoztatta Tállai András az MTI-t. 

A pluszpénzzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak, így most ősszel két jogcímen mintegy 2,5 millióan jutnak plusz összeghez 

- összegezte az államtitkár. 

A kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot - az, aki bankszámlára kérte járandósága kifizetését - november 11-én a rendes havi ellátásával együtt a két utalásban kapja meg. Az pedig, aki a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összeget - nyomatékosította Tállai András. 

Az államtitkár elmondta, hogy 217 milliárd forintot tesz ki a kiegészítő emelés összege. Felidézte, hogy 

már az év elején 5 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat. 

A háború, a szankciós energiaválság és az ezek nyomában járó infláció miatt a kormány évközi nyugdíjkorrekciót hajtott végre, amelynek révén júliustól, januárra visszamenőleg további 3,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. 

Novemberben mindezt egy 4,5 százalékos emelés követi.

 A kiegészítő nyugdíjemelést januárra visszamenőleg fizeti ki az államkincstár, és az érintettek a 13. havi nyugdíj és ellátás korrekcióját is megkapják. A kiegészítő emelés beépül az ellátás összegébe, így decemberben szintén már az emelt összegű nyugdíj vagy ellátás érkezik - részletezte Tállai András. 

A gazdasági növekedésnek köszönhetően nyugdíjprémium jár idén is. 

A jogosultaknak ezen a címen összesen 23,5 milliárd forintot fizet ki a kincstár - ismertette Tállai András. 

Elmondása szerint tízezer forintos nyugdíjprémiummal számolhat minden érintett, akinek legalább 80 ezer forint a nyugdíja. Az államtitkár leszögezte, hogy a nyugdíjprémium minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek jár, vagyis a juttatást nem csak az öregségi nyugellátásban részesülők vehetik majd kézhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában