Gazdaság

2022.09.22. 15:15

Műanyag-újrahasznosító üzemet adtak át Herenden

Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, az új üzemben mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot, amely mezőgazdasági műanyag termékek gyártásához szolgál alapanyagaként.

Nagy István agrárminiszter (k), Nagy Lajos, a Green Csoport tulajdonos ügyvezetője (j) és Csatári László, a Jáger Csoport tulajdonos ügyvezetõje a műanyaghulladékok feldolgozásával és újrahasznosításával foglalkozó Jáger Csoport újonnan átadott üzemében Herenden 2022. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Nagy István agrárminiszter az üzem csütörtöki átadásán kiemelte: 

az ember mindig képes a saját maga által előidézett problémára megoldást találni, így a szemét felhalmozódását kiküszöbölendő elérhetjük azt, hogy a gazdaságban előállított mind több termék újra felhasználható legyen.

Hozzátette: a herendi üzemben alkalmazott technológia lényege az, hogy a mezőgazdasági műanyaghulladékot újra felhasználhatóvá teszik.

Véget kell vetni a lineáris gazdálkodásnak, hiszen csak a hulladékok nyersanyagként való felhasználásával lehet felelősen gazdálkodni az egyre szűkülő erőforrások mellett 

– mondta a tárcavezető.

Csatári László, az üzemet működtető Jáger Csoport tulajdonos ügyvezetője arról beszélt, hogy látva a közelgő gazdasági nehézségeket, a cég már évek óta készül az új szemléletű technológia bevezetésére, mert úgy vélik, megbízható jövőkép nélkül elképzelhetetlen a stabil, kiszámítható működés és a fejlődés.

 Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: 

a 300 négyzetméteres egységben hatan dolgoznak, naponta öt tonna granulátumot állítanak elő, amiből a későbbiekben egyebek mellett gyeprács, kültéri padozat, karámdeszka készül. Az újonnan átadott üzem 200 millió forintból épült meg.   

 A Jáger Csoport műanyag feldolgozással foglalkozó üzemegységei Nemesvámoson és Herenden működnek, 180 ember dolgozik a magyar tulajdonban lévő cégnél. A herendi telephelyen az új üzemegységen kívül kutató laboratórium működik, illetve villanyóra szekrényt is gyártanak egy különálló üzemben. A társaságnál öt éve útjára indított beruházás összesen 500 millió forintba került, amelyből 100 millió forint kormányzati támogatás. Ebből az összegből megépült a nemesvámosi üzem, Herenden pedig az újrahasznosító és a laboratórium - közölte.

A Jáger csoportnak tavaly 7 milliárdos forgalma volt, az üzemi eredmény 400 millió forint volt 

– tette hozzá az ügyvezető.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában