Turizmus

2022.08.14. 10:00

Folytatódhat a vendéglátás forgalmának helyreállása

A hazai vendéglátás helyzetét a nemzetközi turizmus erősödése is támogatja, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének turisztikai-gazdasági elemzéséből.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az idegenforgalom javulása a szolgáltatásegyenleget, ezen keresztül pedig a folyó fizetési mérleg javulását is támogatja.

A tavalyi járványhullám ellen hozott korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázishoz képest idén júniusban 14,7 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, a májusi 34,3 százalékos növekedés után, az árbevétele pedig 35,3 százalékkal emelkedett. 

A második negyedévben átlagosan 46 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5 százalékos növekedés után, míg az árbevétel 60 százalékkal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését 

- olvasható az elemzésben.

Az elemző szerint a második és harmadik járványhullám ellen hozott korlátozó intézkedések utáni fokozatos nyitás miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat.

A járvány elleni korlátozások szinte teljes feloldása határozottan élénkíti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése és a háború miatti óvatosabb magatartás, ami érdemben ronthatja a vásárlóerőt. Az Európán kívüli vendégek fogadása azonban jóval lassabban állhat helyre.

A Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a nagyobb hazai sportrendezvények és fesztiválok újra jelentősebb számú külföldi nézőt vonzhatnak. 

Számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett, azonban ha idén a terveknek megfelelően megrendezik azokat, akkor a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye.

A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energia- és élelmiszerárak miatt elkerülhetetlennek tűnik a kétszámjegyű áremelkedés - jegyezte meg az elemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában