Büntetés

2022.08.01. 11:42

Az MNB 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra

Nem javította ki a Raiffeisen Bank a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési hiányosságait, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB utóvizsgálatot végzett a Raiffeisen Bank Zrt.-nél a hitelintézet pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységének ellenőrzésére. Azt nézték, hogy a hitelintézet maradéktalanul teljesítette-e a 2020. évi célvizsgálatot lezáró határozatában foglalt előírásokat – írják a közleményben.

Az utóvizsgálat feltárta, hogy a hitelintézet több esetben nem teljesítette az MNB korábbi határozatában foglaltakat, a bank belső ellenőrző és információs rendszere több szempontból sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Részletezték, hogy az MNB hiányosságokat tárt fel a Raiffeisen Bank már korábban bejelentett ügyfeleire vonatkozó megerősített eljárásnál. A bank nem alkalmazta a kötelező szűrést az e körbe tartozó ügyfeleknél, ennek nyomán pedig nem elemezte és értékelte ezen ügyfelekhez kapcsolódó ügyleteket.

Hiányosnak bizonyult a Raiffeisen Bank szűrőrendszere a nem megfelelő paraméterezés miatt is, mert az nem biztosította a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatos ügyfelek, szokatlan ügyletek kiszűrését, a bejelentések  haladéktalan megtételéhez szükséges információt.

A hitelintézet belső eljárásrendje nem tartalmazta teljeskörűen az egyes belső bejelentések kezelésére, továbbításra vonatkozó szabályokat, illetve a megtett bejelentések sem feleltek meg a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek.

A feltárt jogsértések miatt az MNB 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre. 

A bírságnál súlyosbító körülménynek minősült, hogy a hitelintézet nem hajtotta végre a jegybank korábbi határozatában előírt kötelezettségeket, illetve ismételten megállapíthatók a pénzmosási kockázatok feltárása szempontjából alapvető fontosságú, komoly kockázatot hordozó hiányosságok. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a Raiffeisen Bank intézkedéseket tett a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetésére – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában