Felelőtlen javaslatok

2022.07.04. 11:17

A baloldali javaslatok növelnék a költségvetési hiányt és az államadósságot (videó)

A baloldali módosító javaslatok 4600 milliárd forinttal borítanák fel a jövő évi költségvetést, és 3240 milliárd forintos adóemelést jelentenének - tette közzé a Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető videobejegyzése szerint 

áttekintették a baloldal 436 módosító javaslatát a jövő évi költségvetéshez. Ezek közel akkora összeggel - 4600 milliárd forinttal - borítanák fel a büdzsét, mint amit családtámogatásokra, a rezsivédelmi és honvédelmi alapra fordítanak összesen jövőre.
Példaként említette, hogy 

a baloldali adóemelési javaslatok 3240 milliárd forinttal emelnék a közterheket, ezek között szerepel a karbonadó, amely 200 milliárd forintos adóemelést jelentene, vagy a társasági adó növelése is, amely 2360 milliárd forinttal növelné a vállalkozások terheit.
Hozzátette: javaslataik szerint a költségvetési tartalékokat is fel kellene élni. Az eredeti 1260 milliárd forintos tartalék másfélszeresét, 1900 milliárdot költenének el a tartalékok terhére.


A jövő évi költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. 

A célunk az, hogy a háborús válságban is megvédjük az elért eredményeket, megőrizzük a stabilitást 

- jelentette ki a pénzügyminiszter, és hozzátette: a baloldali javaslatok veszélyeztetnék ezt, növelnék a költségvetési hiányt és az államadósságot. A költségvetés tervezésekor csak a felelős, átgondolt javaslatokat tudják támogatni - szögezte le Varga Mihály.

Borítókép: Varga Mihály (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában