Közlekedés

2022.06.08. 09:50

A kormány célja, hogy a gazdaság hi-tech, zöld és hazai alapokon álló legyen

Az áruszállítás zöldebbé tétele a kormány és a gazdasági szereplők közös missziója – mondta Vitézy Dávid.

A magyar kormány célkitűzése, hogy a gazdaság hi-tech, zöld és hazai alapokon álló legyen – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden Zsámbékon.

Vitézy Dávid az első szériában gyártott, tisztán elektromos DAF nyergesvontató bemutatóján kijelentette: az áruszállítás zöldebbé tétele a kormány és a gazdasági szereplők közös missziója.

Hozzátette, hogy a káros anyagok kibocsátásának ötödéért a közlekedési szektor felel, ennek 98 százalékát a közúti szállítás okozza. A káros anyagok kibocsátásának csökkentéshez ezért a közúti szállítás zöldítésén keresztül vezet az út – mondta az államtitkár. 

Kiemelte: a kormány jelentős intézkedéseket tesz azért, hogy a vasúti áruszállítást vonzóbbá tegye. Ugyanakkor hangsúlyozta:

a közúti áruszállítás dominanciája eltűnni nem fog, ezért ha a szektort zöldíteni szeretnénk, akkor arra van szükség, hogy a tehergépjárművek, nyergesvontatók meghajtását, működését zöldítsük.

Emlékeztetett arra is: a magyar kormány az elmúlt időszakban több mint 20 milliárd forinttal támogatta elektromos kerékpárok, robogók, autók, taxik, buszok beszerzését és több mint 30 milliárd forint új támogatás is rendelkezésre fog állni a zöld busz program folytatásához.

Gavallér Péter, a DAF Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

ebben az évben 200 elektromos jármű értékesítését tűzte ki a cég Európa-szerte és 2025-re évente 1500 tisztán elektromos meghajtású nyergesvontató gyártását tervezik. Közép-Kelet-Európában a Waberer's csoport az első, amely szériában gyártott, tisztán elektromos meghajtású nyergesvontatót vesz használatba

– fűzte hozzá az igazgató.

Borítóképünkön Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában