Zöld szemlélet

2022.05.14. 17:00

MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja

A jegybank megvizsgálta, mi történne, ha a gazdasági szereplők cselekszenek a klímaváltozás mérséklése érdekében, illetve ha nem történne érdemi reakció a részükről.

Széles körben elfogadott nézet, hogy a klímaváltozáshoz az emberi tevékenység hozzájárul, és ha ez így van, akkor az felvethet pénzügyi stabilitási kérdéseket is

– mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Világgazdaság Bankszektor 2022 című konferenciáján. Hozzátette, hogy a magyar állam zöld mandátummal ruházta fel a jegybankot, ennek megfelelően az MNB-nek be kell számolnia a zöld tevékenységéről, amelynek hatékonyságát is mérnie kell.

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás jelentősen érinti a pénzügyi szektort, ez főleg az átállási kockázatokban: a kormányzati szabályozásban, a fogyasztási szokásokban és a technológiai fejlődésben mutatkozik meg – írja a Világgazdaság.

A jegybank egy úgynevezett hosszútávú klíma-stresszteszt keretében vizsgálta meg, mi történne, ha a gazdasági szereplők cselekszenek a klímaváltozás mérséklése érdekében, illetve ha nem történne érdemi reakció a részükről. Meghiúsult átállás esetén a GDP szintje 2050 végére 4,25 százalékkal lenne alacsonyabb a klímaváltozás fizikai következményei miatt. Rendezett átállás esetén pedig a globális hőmérséklet visszafogottabb emelkedése következtében a fizikai hatások jelentősen mérséklődnek. Az MNB alelnöke azonban hangsúlyozta, hogy a rendezett átállásnak az alapja, hogy minden ország és nemzetközi szervezet teljesíti a vállalásokat a klímaváltozás elleni fellépés érdekében.

Kandrács Csaba elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank lépései nemcsak a klímakockázat beépítésére fókuszálnak, hanem a pénzügyi rendszer és a banki mérlegek zöldítésére is. Bár a hitelintézetek többsége üzleti lehetőséget lát a zöld hitelezésben, azonban az intézmények tizedénél van folyamatban vagy alakítottak ki zöld hitelezési politikát. A Zöld Ajánlás mellett a jegybank a 2020-2021-es év során számos új adatszolgáltatást épített ki a piacon zajló zöld folyamatok nyomon követésére.

Elmondta, hogy tavaly év végére 218,19 milliárd forintnyi zöld hitelkitettség került be az MNB zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programjába, illetve az infrastruktúra támogató faktorral érintett zöld hitelek állománya tavaly meghaladta a 461 milliárd forintot.

Ellenőrizni kell, hogy éltek vagy visszaéltek a szereplők  a támogatásokkal

– emelte ki, illetve hozzátette, hogy a jegybanknak erősíteni kell a zöld szemléletet az oktatás és kutatás területén.

Virág Barnabás: elhúzódó inflációs küzdelemre kell felkészülni

Elhúzódó, tartós inflációs problémával nézünk szembe, emiatt a monetáris politikának folytatnia kell a szigorítást – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a VG Bankszektor 2022 címmel tartott konferenciáján. A jegybankár szerint ma már egyre kevésbé van vita arról, hogy ez nem egy átmeneti inflációs időszak, arra kell készülni, hogy a monetáris ciklus is el fog húzódni.

Borítóképünkön Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Fotó: Kallus György/Világgazdaság 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában