Energia

2022.05.09. 09:59

MEKH: márciusban már több orosz gáz érkezett Európába

Az előző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgáz mennyisége, bár az továbbra is elmaradt az egy évvel korábban szállított mennyiségtől – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi földgázpiaci elemzésében.

Márciusban az Európai Uniónak az orosz–ukrán háborúhoz kapcsolódó szankcióival kapcsolatos várakozásai mozgatták az európai gázpiacokat. A hónap elején a másnapi árak a megawattóránként 120 euróról 217 euróig emelkedtek, majd amikor kiderült, hogy a szankciók egyelőre nem érintik az energiahordozókat, az árak 100–130 euró között konszolidálódtak.
   

Emelkedtek a jövő évi földgáz árát befolyásoló tényezők árai is: márciusban a szén euróban számított ára 25,99 százalékkal, az olaj ára 10,16 százalékkal növekedett, a szén-dioxid-kvóta ára ugyanakkor 6,48 százalékkal csökkent.

 

A piaci szereplők várakozásai a források tartósabb szűkülésére épülnek az európai gázpiacokon, ezért a hosszabb távra vonatkozó prognózisok jelentős áremelkedéssel számolnak. A gáz  2023-ra számolt éves átlagára megawattóránként 90 euróig kúszott fel.
   

Márciusban februárhoz viszonyítva az Ukrajnán keresztül érkező tranzit 55 százalékkal emelkedett, a Yamal-vezetéken pedig 57 százalékkal nőtt a behozatal. Folytatódott a tavalyi év közepén elkezdődött átrendeződés: az orosz import helyét az LNG és a norvég, valamint azerbajdzsáni források vették át.
   

Márciusban a belföldi felhasználás 12,7 terrawattóra volt, ami 1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A hőmérsékleti és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 4 százalékkal csökkent. A napi csúcsfelhasználás 538 gigawattóra volt, ami 2018 óta a legmagasabb érték.
   

A földgázellátásban az előző hónaphoz képest tovább nőtt a nettó import részaránya – a súlya 2021 június óta a legmagasabb volt –, míg a tárolókból történő szállítás szerepe visszaesett. A kitárolás a felhasználás 23 százalékát, míg az import a 68 százalékát adta.

Borítókép: 2009. január 9-én fehérorosz alkalmazottak dolgoznak a Jamal-vezeték állomásán, Neszviz város közelében, Minszktől mintegy 130 kilométerre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában