Fontos a fejlesztés

2022.05.05. 18:04

Elengedhetetlen tovább növelni a mezőgazdaság digitális átállását

A hazai agrárium aktuális helyzetéről, illetve az elkövetkező évek fejlesztési terveiről tartott előadást Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a német-magyar agrártechnológiai üzleti fórumon - a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.

A virtuális térben megrendezett szakmai eseményt Magyarország Berlini Nagykövetsége szervezte együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Német Mezőgazdasági Társasággal. Az üzleti fórum célja az volt, hogy a magyar mezőgépgyártók bemutatkozhassanak a német piacon és a későbbiekben együttműködések indulhassanak a két ország között. Az Agrárminisztérium a rendezvény által támogatta a hazai mezőgépgyártók nemzetközi piacra történő belépését, ezáltal is elősegítve a mezőgazdasági gépek értékesítését, beszállítását, valamint a közös gyártást - áll a közleményben.
A rendezvényt Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete és Philipp Schulze Esking, a Német Mezőgazdasági Társaság alelnöke nyitotta meg. Az Agrárminisztérium részéről Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár előadásában a magyar mezőgazdaság aktuális helyzetéről beszélt és ismertette fejlődési lehetőségeit. Beszédében kifejtette, hogy a kormány által 2021-ben meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium programnak mekkora jelentősége van a hazai agrárium versenyképességének fejlesztése szempontjából, illetve a környezet védelme érdekében, ugyanis ez adja a magyar Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapját is - írták.
Kiemelte, hogy a mezőgazdaság digitális átállását elengedhetetlen tovább növelni, hiszen ez az összes célkitűzést szolgálja 

- tették hozzá.
Előadását követően Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke tartott prezentációt a magyar mezőgazdaság gépgyártás helyzetéről, amely a 19. századtól napjainkig folyamatosan világszínvonalat képvisel. Ezt követően kilenc, a mezőgazdasági gépgyártás területén is aktív, kiemelkedően innovatív magyar vállalkozás mutatta be legújabb termékeit és fejlesztéseit: mások mellett drónokat, precíziós növénytermesztési rendszereket, valamint energiahatékonyságot növelő technológiát - áll a közleményben.
Az AM szerint az online fórum nagy lehetőséget jelentett a magyar mezőgépgyártók részére a piaci lehetőségeik szélesítésében, illetve nemzetközi kapcsolataik kiépítésében.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában