Stabilitás

2022.05.17. 09:45

Az EU egyik legnagyobb növekedését produkálta a magyar gazdaság az első negyedévben (videó)

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz–ukrán háború hatását – kommentálta a legújabb GDP-adatokat Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltett videóüzenetében kedden.

Az elmúlt negyedévben 8,2 százalékkal erősödött a magyar gazdaság – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, aki hozzátette: a jelenlegi adatok alapján ez az egyik legnagyobb növekedés az Európai Unióban. 

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult; jól teljesített az ipar, az építőipar, a pénzügyi szektor, de a magas foglalkoztatásnak és a béremeléseknek köszönhetően a kiskereskedelem és a turizmus is erősödött.

A jelenlegi adatok alapján hazánk továbbra is az uniós növekedési rangsor élvonalában van

 – jegyezte meg.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a háború és a szankciók hatása a magyar növekedésre is veszélyt jelent.

„A kormány azon dolgozik, hogy biztonságos növekedési pályán tartsa a gazdaságot, megőrizze a stabilitást és megvédje az elért eredményeket” – mondta a tárcavezető.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatokat közlő jelentéséből kiderül: az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

Az úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez az első negyedévben. A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális növekedési ütem négy negyedévig folytatódna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában