Új szabályozás jön

2022.05.01. 10:35

A veszélyhelyzet után is marad az otthoni munkavégzés

Júniustól életbe lép a távmunkavégzés új szabályozása. A veszélyhelyzet megszűnését követően hatályba lépő törvénymódosításoknak köszönhetően hosszú távon megmarad az otthoni munkavégzés lehetősége. A rugalmas feltételek és a hibrid munkarend kialakítása a jövőben is a munkaadó és a munkavállaló megállapodásán múlik.

Júniustól lépnek életbe a távmunka, például az otthoni munkavégzés új szabályai. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a távmunkavégzésre alkalmazott szabályok eltértek a munka törvénykönyvétől - írja a Magyar Nemzet.

A veszélyhelyzet május 31-i megszűntével ugyanakkor az otthoni munkavégzést átmenetileg szabályozó rendelet is hatályát veszti, ezért szükség volt a távmunkával kapcsolatos törvények módosítására. Ezek a veszélyhelyzetet követően lépnek hatályba, és a legtöbb pontban megegyeznek az átmeneti szabályozással.

A tavaly elfogadott törvénymódosítások célja, hogy a munkahelyen kívüli munkavégzés a lehető legrugalmasabb legyen, annak részleteiről a munkáltató és a munkavállaló állapodjon meg. A rugalmas otthoni munkavégzés érdekében a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény és a személyi jövedelemadóról szóló törvény is módosult, ezek a változások szintén június első napján lépnek hatályba.

Ezek közül a munka törvénykönyvének módosítása hozza a legfontosabb változást. A járvány előtti szabályozással szemben a júniustól hatályos törvénymódosításban már nincs különválasztva a távmunka és a home of­fice, a szövegben mindössze a távmunkavégzés szerepel.

Fontos, hogy a távmunkavégzést rögzíteni kell a munkaszerződésben. Ennek feltételeiről, vagyis a munkahelyen és a munkahelyen kívül töltött munkaidő arányáról, azaz a hibrid munkavégzés módjáról a munkavállaló és a munkáltató állapodik meg. 

A jogi szakértők szerint a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a távmunkavégzés kereteit is. Ha a munkaszerződésben csak a távmunkavégzést rögzítik a felek, akkor a munka törvénykönyve alapján a munkavállaló legfeljebb az éves munkaideje egyharmadában kötelezhető jelenléti munkavégzésre a munkáltató telephelyén. Ez egy heti negyven órában, vagyis teljes munkaidőben foglalkoztatottnál – a munkaszüneti napokat is figyelembe véve – hetente legfeljebb két munkanapot jelent. 

Ahhoz tehát, hogy a hibrid munkavégzés valóban rugalmas legyen, a munkaadó és a munkavállaló közötti – törvénytől eltérő – megállapodást is rögzíteni kell. 

A törvény ugyanakkor kötelezi rá a munkáltatót, hogy a távmunkában foglalkoztatottnak lehetősége legyen a munkahelyi jelenlétre és a munkatársakkal így fenntarthassa a személyes kapcsolatot. A munkáltatónak a jelen lévő munkavállalókkal azonos mértékben tájékoztatnia kell a távmunkában foglalkoztatottat is a munkahelyi tudnivalókról.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában