Ötödik védekezési szezon

2022.04.20. 13:40

Több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely így megkezdte ötödik védekezési szezonját – jelentette be szerdai közleményében a kamara. A riasztási időszak szeptember 30-ig tart.

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer évente sok milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A NAK által kiépített rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint a rendszerre fordított minden egyes forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, ez évente 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent – hangsúlyozta közleményében a kamara.

Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött a rendszer 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag támogatja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A kamara az idei védekezési szezonban is 2-3 hetente készít elemzéseket a zivataros napokról, továbbá heti statisztikát állít össze, amelyek online felületen is elérhetők lesznek. A NAK ezekkel is próbálja segíteni a gazdákat, hogy a szélsőséges időjárási helyzetek mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira jobban fel tudjanak készülni – ismertette közleményében a kamara.

Borítókép: Az országos jégkármérséklő rendszer egyik talajgenerátorának üzemben tartója összeszereli a szerkezetet a Baranya megyei Garén 2018. május 7-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában