Működőképes kormány

2022.04.13. 09:33

Jól kezelhető a válsághelyzet

A magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy Európában hazánk kezelheti legeredményesebben a válságos helyzetet – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, megjegyezve, hogy hamarosan megalakul egy kiszámítható, stabil felhatalmazással rendelkező, működőképes kormány. Vagyis szerinte nem úgy kezdenek a munkához, ahogy egy hatpárti koalíció tenné, amelyik csak nagyon nehezen vagy talán egyáltalán nem tudna egységes gazdaságpolitikai koncepciót letenni az asztalra.

Nem kedvezők a nemzetközi körülmények, amelyekkel a választásokon elsöprő győzelmet arató új Orbán-kormánynak is szembe kell néznie. A baloldal szerint elkerülhetetlenek a megszorítások, egyúttal abban reménykednek, hogy ebbe belebukik a kabinet. Az elmúlt tizenkét év tapasztalata azonban azt mutatja, hogy ez hiú ábránd, noha a feladat ezzel együtt nem könnyű.

"Olyan nehézségekkel kell szembenézni, amiket nem gondoltunk volna. A szomszédos országban háború dúl, mindenhol magas az infláció, emelkednek a nyersanyagárak, drágulnak az élelmiszerek, elszálltak az energia költségei, nehéz stabilizálni a forint árfolyamát, miközben megroppantak az exportpiacok. Így például Németország vélhetően a recessziót sem kerülheti el" – mondta a lapnak Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azonban jelezte: a magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy Euró­pában hazánk kezelheti legeredményesebben a válságos helyzetet.

"Ez az állítás két alapra épül. Az egyik az, hogy hamarosan megalakul egy kiszámítható, stabil felhatalmazással rendelkező, működőképes kormány. Nem úgy kezdenek a munkához, ahogy egy hatpárti koalíció tenné, amelyik csak nagyon nehezen vagy talán egyáltalán nem tudna egységes gazdaságpolitikai koncepciót letenni az asztalra" – magyarázta a kamara első embere.

"Emellett nagyon fontos, hogy a magyar gazdaság fundamentumai a mai napig erősek. Ezekből egyet-kettőt vegyünk sorra: a többi között Európában arányaiban nálunk az egyik legmagasabb a foglalkoztatás, ez pedig láthatóan tartósan fennáll. Kiemelhető a beruházási ráta is, amely hazánkban a legmagasabb az unióban, ami szintén tartható, ugyanis jelentős a befektetői bizalom.

A beruházók itt biztonságban érzik magukat, tudják, hogy nem bukják el az ide hozott pénzüket. Nagyon sok befektetővel beszélgetek magam is, érezhető az ország iránti bizalom" – mondta Parragh László.

Az MKIK elnökétől a lap megkérdezte, hogy milyen válságkezelésre számít, a baloldal ugyanis megszorításokról beszél.

"Az ellenzéki pártokról kár beszélni, mert ahogy a kormányfő jelezte: pusztán a hatalomszerzés miatt álltak össze. A választás után azonnal elkezdődött a széthúzás. A lényeges kérdés az, hogy mit tud tenni ebben a helyzetben a kormány. Nehéz lesz a feladat, de szerintem elviselhető következményekkel jár majd. Ehhez együttműködés kell a Pénzügyminisztérium és a jegybank között, szükség van a kohéziós erőre. A világos kommunikáció nagyon fontos a választópolgárok és a nemzetközi partnerek felé is. Minden feltételt adottnak látok, amelyre lehet építeni a következő időszakban" – hangsúlyozta a kamara vezetője.

Nem először kerül nehéz helyzetbe az Orbán-kormány, hiszen 2010-ben sem volt könnyű dolga. Parragh László szerint azonban nem lehet egyenlőségjelet tenni a két időszak között.

"Rettenetes pénzügyi teher volt 2010-ben az országon, dőlt össze minden. Ott voltunk, ahol a görögök, lényegé­ben sok remény nem volt arra, hogy talpra álljunk. Végül azonban sikerült. Most sem egyszerű, itt van még a koronavírus és átrendeződés megy végbe a világgazdaságban, zajlanak a pozícióváltások. Mit lehet most tenni? Nem vitás, hogy megkerülhetetlen a gazdaságpolitikai beavatkozás. A költségvetés stabil, ugyanakkor pénzbőség nincs, fegyelmezett pénzügyi politikára van szükség, és azon kell dolgozni, hogy fennmaradjon a növekedés.

Ezért érdemes megtartani azokat a programokat, amelyek keresletet teremtenek és ösztönzik a beruházásokat. A kamarának is vannak és lesznek javaslatai, a szervezet folyamatosan egyeztet ezek ügyében a kormánnyal. Nem egyszerű, de nem vagyok pesszimista" – tette hozzá Parragh László.

Borítókép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond Az ösztönző állam - sikeres gazdasági újraindítás 2022 címmel tartott konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. március 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában