Energiabiztonság

2022.03.01. 12:35

Zavartalan Magyarország gázellátása

Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat – közölte a MEKH.

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a magyarországi ellátásban nem játszik jelentős szerepet.

Kiemelték, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat.

Közölték, Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított. A magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltető FGSZ Zrt. szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

Felidézték, hogy a 2021. szeptember végén megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében a magyarországi lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a tavaly október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.

A közlemény szerint a valaha mért maximális országos földgázfogyasztás (2005. február 9-én) 89,5 millió köbméter/nap volt. Ehhez képest a mostani téli időszakban a legnagyobb földgázfogyasztást 2021. december 22-én mérték, ami elérte a 52,1 millió köbmétert.

A hazai földgázrendszer 211,8 millió köbméter/nap betáplálási kapacitása csaknem négyszerese a csúcsidőszakban mért legnagyobb fogyasztásnak, ezáltal az ellátásbiztonság műszaki háttere megfelelő.

Az import mellett rendben zajlik a magyarországi kitermelés, amely az éves gázigénynek mintegy 20 százalékát biztosítja.

A belföldi felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. A tárolókban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén – még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent – olvasható az Energiahivatal közleményében.

Borítóképünkön illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában