Vállalkozók napja

2022.03.04. 07:15

Varga Mihály: a kormány a háború hatásainak tompításán dolgozik

A kormány azért dolgozik, hogy a szomszédban zajló háború hatásaitól minél inkább meg tudják védeni a gazdaság szereplőit és a magyar embereket – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22. alkalommal megrendezett Vállalkozók napján csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: az eseményeket folyamatosan nyomon követik annak érdekében, hogy el tudják indítani azokat a higgadt, megfontolt lépéseket, amelyek ebben a helyzetben is a magyar emberek, és a magyar gazdaság érdekeit szolgálják. Mint mondta, óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe, viszont a kilátásokat nagyban befolyásolja a háború.

Biztos vagyok abban, hogy ahogy eddig is, a magyar kormány számíthat a magyar vállalkozásokra, együtt meg tudjuk sokszorozni az erőnket

– fogalmazott a tárcavezető.

A kitüntetési ünnepségen Varga Mihály kitért arra: a járványt követően újult erővel akarta mindenki a munkába vetni magát, „erre készültünk, vállakozások, kormány és a magyar emberek egyaránt”. Ezért rengeteget dolgoztak a magyar vállalkozások és mindenki az elmúlt két évben. Albert Camus-t idézve úgy fogalmazott: „sok pestis és sok háború volt a világon. De pestis és háború mindig készületlenül éri az embert”. Két éve senki nem gondolta volna, hogy nemcsak a járvánnyal, hanem a háborúval is szembe kell néznie a világnak éppen Európában – mondta.

A pénzügyminiszter közölte: azért dolgoznak, hogy megmaradjon az emberek cselekvési és választási szabadsága. Emlékeztetett: az első naptól kezdve a kormány tagjaival valamennyien azt hangsúlyozták, hogy a háború a legrosszabb opció. Magyarország érdeke az, hogy ebben a térségben is béke legyen – jelentette ki. Leszögezte: ellenzik a háború folytatását, és nem kívánnak benne „semmilyen módon” részt venni. Higgadtnak kell maradni, az ország érdeke az, hogy a politikában és a gazdaságpolitikában is higgadt és megfontolt lépéseket tegyenek – mondta Varga Mihály, hozzátéve: biztos benne, hogy ahogy a járvány idején, úgy most is számíthatnak a vállalkozói szféra együttműködésére, felelősségérzetére, és a hozzáértő munkájára.

Külön köszöntötte a díjazottakat, akiknek a teljesítménye nemcsak a vállakozások érdekét szolgálta, hanem a magyar gazdaság gyors újraindulásához is hozzájárult. A magyar cégek az elmúlt két évben a megszokottól eltérő, válsággal terhelt helyzetre rugalmasan, jól reagálva, új utakat kerestek, folytatták a beruházásaikat, vagy éppen újat kezdtek – mutatott rá. A cégek a kormánynak a partnerei voltak abban is, hogy nemcsak a túlélésre, hanem a versenyképesség növelésére fordítottak energiát. Így tudott a magyar gazdaság 7,1 százalékkal bővülni tavaly, ami az unióban a legmagasabb az eddigi adatok szerint, és a növekedés idén is folytatódik. Az 5 százalék körüli növekedésre jó esély van a pénzügyminiszter szerint.

Varga Mihály kifejtette: a 2010-es évek felkészülése, gazdasági átalakulása alapozta meg azt, hogy a válságból ki tudott jönni Magyarország, és magasabb szinten van a gazdaság teljesítménye, mint 2019 végén. Nem minden uniós ország van ebben a helyzetben, sokan nem érték még el a 2019-es teljesítményt – jegyezte meg.

Elhibázottnak nevezte a 2008-2009-es válság kezelését, ami alapvetően megszorításokra, kiadáscsökkentésekre, és adóemelésre épült. Ezzel ellentétben új irányokat szabtak 2010 után, adócsökkentést, és a munkahelyek számának növelését, így „2010-ben az volt az indító mondat, hogy egymillió új munkahely a magyar gazdaságban” – idézte fel. Akkor 3,7 millió magyar ember dolgozott, most egymillióval többen dolgoznak, szereznek jövedelmet, fizetik az egészségügyi vagy nyugdíjrendszer fenntartását. A magyar gazdaság képes volt arra, hogy a válság idejében már a saját erőforrásait mozgósítva oldja meg a problémákat – mondta Varga Mihály.

Eppel János, a VOSZ elnöke elmondta: a kiválók között a legkiválóbbakat tüntetik ki az elismerésekkel a Vállalkozók Napján. A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Nemzeti Fórumának képviselőit külön köszöntötte, mint mondta, méltó helyen kell kezelni a velük való gazdasági együttműködést. Mivel a világjárvány és a szomszédban tartó háború árnyékában rendezik az ünnepséget, együttérzését fejezte ki az érintetteknek, a szervezet nevében szolidaritását és elkötelezettségét fejezte ki a béke és az emberélet iránt.

Kiemelte: a járvány jelentős kihívást hozott a vállalkozásoknak, amit komoly összefogással, intenzív szakmai párbeszéddel sikerült kezelni, és a munkahelyeket megőrizni. A vállalkozások megmentése, majd újraaindítása gazdaságtörténetileg is jelentős feladat volt. Azt mondta, hogy a Széchenyi kártya program számos konstrukciója sok tízezer cégnek segített az újraindulásban. A kamarai irodák több mint 500 ezer hiteligénylést dolgoztak fel, a folyósított hitelek meghaladják a 4 ezer milliárd forintot.

A 2021-2026-közötti időszakra új stratégiát alakítanak ki, az érdekegyeztetésben és a szolgáltatások digitalizálásában erősítenek, hatékonyabb vállalkozásfejlesztési rendszer létrehozását kezdték meg a megyei szervezetek megerősítésével. Az elnök szerint Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke elismerné a szervezet elmúlt időszakban kifejtett munkáját, megújulását.

Az eseményen Varga Mihály és Eppel János, valamint Lits József, a VOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke átadták az Év Vállalkozója Díjakat, miniszteri kitüntetéseket, valamint a VOSZ Kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért díjakat.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22. Vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2022. március 3-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában