Beruházásösztönzés

2022.03.01. 18:15

Szijjártó: hetvenmilliárdos beruházással háromszáz új munkahely jön létre Környén

A Becton Dickinson amerikai orvostechnológiai vállalat hetvenmilliárd forintos beruházásával háromszáz új munkahely jön létre Környén – jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető közölte, hogy a fejlesztést az állam 4,4 milliárd forinttal támogatja, s annak nyomán három új gyártósort telepítenek, így megduplázva a hazai leányvállalat fecskendőgyártási kapacitását. A termelés várhatóan 2024 végén indul majd meg.

Kiemelte, hogy az ukrajnai háború kitörésével kapcsolatban a kormány elsődleges feladata a magyar emberek biztonságának garantálása, illetve annak megakadályozza, hogy belesodródjon az ország a konfliktusba. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor szerinte a gazdasági növekedés fenntartása is fontos.

– Ha valamikor, akkor a gazdaságnak most kell igazán jól teljesítenie, annak érdekében, hogy az ország el tudja látni a megnövekedett feladatait, 

hogy a hozzánk menekülők tisztességes ellátására is elő tudjuk állítani a szükséges forrásokat. Ha valamikor, akkor most nagyon fontosak a munkahelyeket teremtő beruházások – szögezte le.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az utóbbi években felértékelődött az egészségipar szerepe, különös tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány megmutatta: a stratégiai területeken fontos a nemzeti képességek kiépítése. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy 

Magyarország is invesztál a hazai oltóanyag-gyártási kapacitások megteremtésébe, a vakcinákat azonban fecskendőkbe is kell tölteni. 

– Aki erre képes, az egészen biztosan ellenállóbb lesz minden hasonló kihívással szemben – mondta.

A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy a folyamatos kapacitásbővítéseknek köszönhetően Magyarország mára évi 140-150 millió dollár értékben exportál fecskendőket, míg 2010-ben a kivitel mindössze hárommillió dollár volt.

A világon évente előállított négymilliárd darab előre tölthető fecskendőből hárommilliárdot a Magyarországon jelenleg 1600 főt foglalkoztató Becton Dickinson gyárt, ebből 400 milliót Környén. Ezt a számot a most bejelentett beruházással egymilliárdra kívánják növelni 

– tájékoztatott.

Végezetül pedig azt közölte, hogy minisztersége kezdete óta ez a 99. amerikai vállalat, amelynek beruházását támogatja a kormány. Majd hozzátette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom volumene tavaly 21 százalékos növekedést követően hétmilliárd dollárra nőtt, és így csúcsot döntött.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Becton Dickinson Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 1-jén / MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában