Folyamatos növekedés

2022.03.28. 19:05

Szijjártó: az elmúlt 12 év igazi sikertörténet volt az üzleti szolgáltatószektor számára

A szektornak hatalmas szerepe van a tehetséges, több nyelvet beszélő, diplomás fiatalok Magyarországon tartásában.

Az elmúlt tizenkét év igazi sikertörténet volt a magyarországi üzleti szolgáltatószektor számára, amely mára nemzetközi összehasonlításban is egyre fontosabb szerepet játszik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Székesfehérváron. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Kyndryl Hungary Kft. IT infrastruktúra-szolgáltató 25. évfordulós ünnepségén arról számolt be, hogy ez az egyik leggyorsabb feltörekvő ágazat. Hozzátette, hogy az érintett vállalatok a koronavírus-járvány idején is állták a sarat, rugalmasan tudtak alkalmazkodni az új helyzethez.

Szavai szerint az egyre összetettebb feladatokat ellátó szektornak ráadásul hatalmas szerepe van a tehetséges, több nyelvet beszélő, diplomás fiatalok Magyarországon tartásában.

Szijjártó Péter közölte, hogy ma 156 üzleti szolgáltatóközpont működik az országban, amelyek összesen 70 446 embernek adnak munkát. Ez 53 százalékos növekedést jelent 5 éven belül, de jelenleg is tárgyalnak 12 újabb beruházásról.

A kormány folyamatosan a megfelelő beruházási környezet megteremtésén és megújításán dolgozik

– fogalmazott, rámutatva, hogy a válság ellenére Magyarországon tavaly rekordszámú, tizenöt új szolgáltatóközpont-beruházás jött létre állami támogatással, 2300 új munkahelyet teremtve.

Kiemelte továbbá, hogy a szektor már nem kizárólag budapesti központú, vidéki városokban is egyre több hasonló vállalat működik, Debrecenben például 4500-an, amíg Székesfehérváron 3600-an dolgoznak az ágazatban. A miniszter végezetül közölte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 21 százalékkal, hétmilliárd euró fölé nőtt az Egyesült Államok és Magyarország között, ami új csúcsot jelent, és továbbra is az amerikai cégek alkotják a 3. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon.

Az amerikai cég hazai leányvállalata a múlt év végéig 300 új munkahelyet hozott létre, a székesfehérvári központ bővítését célzó, mintegy 3,5 milliárd forintos beruházáshoz az állam egymilliárd forint támogatást nyújtott. Az IBM-ből kivált, komplex informatikai rendszereket tervező Kyndryl a világ 63 országában csaknem 90 ezer embert foglalkoztat.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában