Javuló tendencia

2022.03.14. 07:05

Fokozatosan épül vissza az utasforgalom a Liszt Ferenc repülőtéren

A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren februárban 620 199 utas fordult meg, ami több mint a tízszeres növekedés az előző év azonos időszakához képest – közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport.

Hozzátették, hogy a repülőtér utasforgalma a járvány előtti, 2019-es szintnek még mindig csak a 64 százalékát teszi ki, azonban arra számítanak, hogy a nyáron már a 80 százalékát is elérheti.

A Budapestről közvetlenül elérhető célállomások száma februárban 104-re emelkedett, a magyar fővárosból 37 országba lehet repülni, 30 légitársaság kínálatában. Az év második hónapjában a legnépszerűbb úti célok között szerepel Dubai, valamint az európai nagyvárosok: London, Párizs, Amszterdam, Barcelona.

A légi áruszállítás továbbra is stabilan teljesít: februárban ismét 15 ezer tonna felett volt a BUD Cargo Cityben kezelt áru mennyisége. Ezzel az elmúlt 12 hónap volumene átlépte a 190 000 tonnát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy március 7-ével kezdődően a kormány eltörölt minden, Magyarországra vonatkozó beutazási korlátozást. Ezáltal 24 hónap után a járványügyi ellenőrzés megszűnt, légi úton minden utas oltási és gyógyultsági igazolás, valamint negatív PCR-teszt nélkül léphet Magyarország területére.

Ezzel egyidőben megszűnt a kötelező maszkviselés az utasforgalmi területeken, azonban a folyamatos kézfertőtlenítés és a biztonsági távolság megtartása továbbra is javasolt.

A légitársaságok többsége továbbra is előírja a repülőgépek fedélzetén a maszkviselést, ezért az utasoknak célszerű maguknál maszkot tartani – tették hozzá.

A Budapest Airport az enyhítések ellenére továbbra is arra kéri az utasokat, hogy amelyik légitársaságnál lehetséges, részesítsék előnyben az online utasfelvételt és az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert, valamint a célállomásra vonatkozó belépési feltételekről és érvényben lévő járványügyi intézkedésekről előzetesen tájékozódjanak a Konzuli Szolgálat weboldalán.     

Kiemelték, hogy az ukrajnai és oroszországi járatok továbbra sem közlekednek, azonban az Ukrajnában zajló háború a többi célállomásra közlekedő járatot nem érinti.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában