Ellenőrzés-sorozat indult

2022.02.21. 16:57

Vizezett külföldi sertéshús a hazai pultokban

Vizezett külföldi sertéshús áraszthatta el a hazai boltokat, a csalárd termékek kiszűrése érdekében az agrárminiszter azonnali hatósági ellenőrzést rendelt el. A gyors intézkedésre nagy szüksége van az ágazatnak, a silány minőségű termékek megjelenése miatt ugyanis akár további harminc százalékkal csökkenhet a sertéshús felvásárlási ára.

A silány minőségű külföldi sertéshús kiszűrése érdekében azonnali hatósági ellenőrzést rendelt el az agrárminiszter. Nagy István közölte: a lépésre azért volt szükség, mivel az ágazati információk alapján felmerült a vizezett húsok magyarországi behozatalának lehetősége is, ami – a fogyasztók megtévesztése mellett – további, akár harmincszázalékos árcsökkenést eredményezhet.

Ennek kiszűrésére a hatóság haladéktalanul megkezdte az első magyarországi tárolási helyként bejegyzett nagykereskedések fokozott átvilágítását. A laboratóriumokban a termékeken víz-, só- és adalékanyagtartalom-elemzést, Salmonella- és mikrobaszám-vizsgálatot végeznek majd. A miniszter nyomatékosította: a kiemelt ellenőrzés célja a fogyasztók védelme és a hazai sertéságazat támogatása.

Az uniós szintű válsághelyzet közepette több országból érkezik nagy mennyiségben sertéshús hazánkba. Spanyolországból pedig a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb áron szállítanak húsárut Magyarországra. Utóbbi gyakorlat egyaránt felvet minőségi kérdéseket, valamint a csalárd hamisítási gyakorlat lehetőségét

– hívta fel a figyelmet Nagy István.

A többszintű ellenőrzés-sorozat koordinálásáért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felel majd, az ellenőrzésekbe azonban a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakembereket is bevonják majd.

Az akció során a hatóság szakemberei országszerte ellenőrzik majd a sertéshústermékeket, különös figyelmet fordítva a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomonkövethetőségre.

– A vizsgálat során a hatósági szakemberek ellenőrzik majd az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek zászlóellenőrzését is elvégzik – emelte ki Nagy István. A tárcavezető emlékeztetett, utóbbi körben ugyanis már több mint két éve kötelező a származást szöveges, illetve a nagyobb üzletekben grafikus „zászlós” formában is feltüntetni, ezzel segítve a jó minőségű magyar árut előnyben részesítő vásárlók eligazodását.

Az agrárminiszter jelezte, a hatósági kiemelt ellenőrzés-sorozat hatékonyan kiegészíti majd mindazokat az intézkedéseket, amelyeket az Agrárminisztérium a sertéságazat megsegítésére eddig meghozott. Ezek közül a legjelentősebb, hogy négymilliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskocatartók számára.

– Az agrártárca a továbbiakban is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartókat megsegítse, egyúttal a fogyasztók érdekeit is védje és biztosítsa számukra a kiváló minőségű hazai sertéshús folyamatos elérhetőségét – emelte ki a miniszter a Magyar Nemzet cikke szerint.

Borítókép: illusztráció (Balogh Zoltán/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában