Pénzügy

2022.02.05. 08:34

Javult a háztartások fizetőképessége az év végére

Az előző évhez képest javult a magyar lakosság fizetőképessége tavaly az utolsó negyedévben, ugyanakkor 2021 egészére a stagnálás volt jellemző - közölte az Intrum követeléskezelő.

Az Intrum és a GKI gazdaságkutató intézet közösen létrehozott fizetőképességi indexét vizsgálva a háztartások pénzügyi egyensúlyát mérő mutató tavaly az év második felében nem változott jelentősen.

   

Az októberi, novemberi és decemberi havi fizetőképességi indexek átlagértéke 43,38, míg a harmadik negyedév átlagértéke 43,33 pont volt, azaz lényegében azonos szinten maradt. A vizsgált időszak végére, 2021 decemberében 46-os szinten állt az index, ami valamivel magasabb az éves átlagnál. Összességében tavaly év eleje óta nem változott jelentősen a lakosság fizetőképességi indexe - ismertette az Intrum.

   

A koronavírus-járvány csúcsát jelentő 2020-hoz viszonyítva ugyanakkor a múlt év minden negyedévében magasabb volt a lakosság fizetőképessége, a negyedik negyedévben éves viszonylatban 18 százalékos javulás figyelhető meg - tette hozzá a követeléskezelő.

   

A fizetőképességi index korábban előrevetítette a GDP alakulását is, a mostani számok a követeléskezelő számításai alapján mintegy 4,7 százalékos növekedést jeleznek előre, kevesebbet, mint a 2021-es 6,7 százalékos emelkedés. Ugyanakkor a most várt növekedési ütem lassulásához vezethet, ha a járvány már elkezdődött negyedik hulláma a reméltnél súlyosabb méreteket ölt - jelezték.

   

A követeléskezelő szerint a gazdasági növekedés mellett a háztartások pénzügyeit ebben az évben is alapvetően meghatározhatja az infláció. A nominális bérnövekedés önmagában nem tudja követni a tavaly decemberben 7,4 százalékra nőtt inflációt, ami negatívan hat a háztartások fizetőképességére, de az infláció a kisebb vállalkozások profitabilitását is veszélyezteti - tették hozzá a közleményben.

   

Rövid távon ugyanakkor javítja a háztartások fizetőképességét a 25 év alattiak szja-mentessége, a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítése és a nyugdíjemelések, amelyek összességében 1000 milliárd forinttal növelik a háztartások jövedelmét - mutatott rá az Intrum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában