Megállapodás

2022.01.29. 17:10

Több mint 18 ezer munkavállaló bére emelkedik jelentősen a Volánbusznál

Több mint 18 ezer munkavállaló bére emelkedik jelentősen a Volánbusznál; az alanyi jogon járó, 10 százalékos alapbéremelésen túl további bérnövekedési intézkedések is életbe lépnek – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel, miután a kollektív szerződés megkötésére jogosult Közúti Közlekedési Szakszervezettel aláírták a megállapodást az idei bérfejlesztéséről.

A közleményben felidézik, hogy a miután a MÁV-Volán-csoportnál a közelmúltban megszületett az alanyi jogon járó 10 százalékos béremelésről szóló megállapodás, a Volánbusznál a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői tovább folytatták az egyeztetéseket a részletszabályok kidolgozásáról.

Hangsúlyozzák, a bérmegállapodás lényegeként további bérnövekedési intézkedések lépnek életbe a Volánbusznál 2022. január elsejéig visszamenőleg.

Részletezik, hogy az autóbusz-vezetőknél nő a bruttó órabér, a forgalmi kompenzációs pótlék és a vezetési időre járó pótlék összege is.

A szellemi, illetve a szakképzettséget igénylő fizikai munkavállalóknál az általános társasági alapbér minimuma havi 280 ezer forint lesz, az órabér keretében foglalkoztatottaknál ez 1600 forint.

A bérmegállapodás alapján több kritikus munkakörben is bruttó alapbérminimumot vezetnek be és határoznak meg a Volánbusznál.

A költségkeret fennmaradó részét a munkáltatói jogkörgyakorlók differenciáltan használhatják fel további bruttó alapbéremelésre az autóbusz-vezetőn kívüli munkakörökben. Ennek mértéke az órabéres munkavállalók esetében legfeljebb 5, havibéres munkavállalók esetében 2 és 5 százalék között alakulhat.

A Volánbusznál a havibéres fizikai, illetve a szellemi munkakörökben foglalkoztatottaknál is bevezetik a hűségbért, mértéke a 3 éves „törzsgárda fokozat” elérését követően havi bruttó 10 ezer forint lesz.

Az idei béremelés minden eleme 2022. január 1-jétől érvényes, az első megemelt fizetés február 10-éig minden munkavállaló bankszámlájára megérkezik – közölte a Volánbusz. 

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában