Értékteremtés és versenyképesség

2021.11.25. 13:45

Szövetségük három évtizedes jubileumát ünneplik a hazai gyógyszergyártók

A gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de hatalmas lehetőségek vannak benne: a nemzet- és külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Jelenleg az alapellátásban minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág – mutat rá a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének jubileumi közleménye.

A harminc tagvállalatot tömörítő Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) már harminceegy éve működik. A civil szervezet 2020-ban ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját, a jubileumot azonban a koronavírus miatt idén ünneplik meg.

A Magyosz az ünnepélyes évforduló alkalmából pénteken már harmadik alkalommal szervezi meg a magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar 1 évszázad / 3 évtized” címmel. A gyógyszeripar legmeghatározóbb szereplőivel, állami és szakmai résztvevőkkel, véleményvezérekkel telik meg a budapesti Radisson Blu Béke Hotel, ahol a szektor jelenlegi helyzete, kilátásai és legnagyobb kihívásai kerülnek napirendre.

Az esemény előadói többek között Magyarország versenyképességéről, az elmúlt egy év eredményeiről, a hazai gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről, a Covid–19 társadalmi és gyógyszeripari hatásairól, valamint a legjelentősebb gyógyszerfejlesztésekről adnak tájékoztatást.

A konferenciát megelőző napon ünnepélyes díjátadóval egybekötött állófogadáson Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter és Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke átadja az alapítójáról elnevezett, a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított díjat, a Dr. Orbán István-emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. Az érem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenység, munkásság, életmű vehető figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul, hozzájárult a magyar gyógyszeripar mind hazai, mind nemzetközi színtéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.

A Magyosz közleménye hangsúlyozza továbbá, hogy a koronavírus-járvány okozta válság rámutatott: Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak, és így biztos lábakon áll a termelés. Hozzáteszik, 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában