évi ellenőrzés

2021.10.18. 17:18

Megfelelőnek találta az állami vagyont kezelő szervezetek gazdálkodását az ÁSZ

Hozzájárultak az állami vagyon megőrzéséhez, megóvásához az állami vagyon felett tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek tavaly – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék éves ellenőrzése (ÁSZ).

Az ellenőrzött szervezetek vezetői az ellenőrzött időszakot követően már lépéseket tettek a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján, a közvagyonnal való felelős gazdálkodás támogatása érdekében minden évben ellenőrzést végez azoknál a szervezeteknél, amelyek az állami vagyon felett tulajdonosi jogokat gyakorolnak.

Ellenőrzése során az ÁSZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a Nemzeti Földügyi Központ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2020-as, állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlói tevékenységét értékelte. Emellett utóellenőrzés keretében megvizsgálta, hogyan hajtotta végre a korábbi ÁSZ-ellenőrzésről a 2019. évben nyilvánosságra hozott jelentésben foglalt ellenőrzési megállapítások alapján készült intézkedési tervét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogutódja.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította: a tulajdonosi joggyakorló szervezetek a jogszabályi előírások szerint kialakították a tulajdonosi joggyakorlás szervezeti és szabályozási kereteit.

Kiépített belső kontrollrendszerük támogatta az állami vagyon feletti szabályszerű tulajdonosi joggyakorlást, a nemzeti vagyonnal való átlátható és felelős gazdálkodást. Ugyanakkor az ITM, valamint a KKM integrált kockázatkezelési rendszerének működtetése nem volt szabályszerű.

Azt is megállapították, hogy a tulajdonosi joggyakorlással összefüggő ellenőrzéseikkel az ellenőrzött szervezetek hozzájárultak a felelős vagyongazdálkodáshoz. Az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adásával, értékesítésével, a társasági részesedések feletti szabályszerű tulajdonosi joggyakorlással hozzájárultak az állami vagyon megóvásához. Az állami vagyonról a tulajdonosi joggyakorlók a jogszabályi előírásoknak megfelelően beszámoltak, és azt szabályszerűen nyilvántartották.

A számvevőszék az ellenőrzés során feltárt hiányosságok kapcsán figyelemfelhívó levéllel fordult az MNV Zrt., a Nemzeti Földügyi Központ, az ITM, a KKM, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője felé. Az ellenőrzött szervezetek vezetői az ellenőrzött időszakot követően már lépéseket tettek a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére – közölte az ÁSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában