optimizmus

2021.10.25. 14:05

Két éve nem láttuk ilyen pozitívan a jövőt a GKI szerint

Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket már hatodik hónapja egyre kedvezőbbnek érzik.

Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket már hatodik hónapja egyre kedvezőbbnek érzik. Októberben négy hónapos stagnálás után új lendületet vett a GKI konjunktúraindexének emelkedése, és kétéves csúcsára került – írja a Mandiner.hu. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint

az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek.

Azt írják, a vállalkozások közül az építőipar kivételével nőtt az optimizmus, az ipar is korrigálta a szeptemberi visszaesést.

Az építőiparnál épp fordított a helyzet: ott a szeptemberi jelentős javulás után romlottak a kilátások, teszik hozzá. Az építőipar fő növekedési korlátja a munkaerőhiány, emellett a magasépítők számára az anyag- és kapacitáshiány, a mélyépítők számára a kereslethiány okoz jelentős gondot – jegyzi meg a GKI. A kereskedelmi bizalmi index szeptember után októberben is kissé nőtt, s valamivel kedvezőbb a járvány előtti szintnél. Különösen a rendelésállomány megítélése javult. A szolgáltatói bizalmi index októberben ismét emelkedett.

A foglalkoztatási hajlandóság tovább erősödött

Hangsúlyozták: a foglalkoztatási hajlandóság összességében nem változott, az ebből a szempontból amúgy is legoptimistább iparban viszont erősödött. Továbbra is

minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég,

ehhez képest a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött. A GKI fogyasztói bizalmi index háromhavi csökkenés után októberben jelentősen, júniusi szintje közelébe emelkedett, írják. Szeptemberhez képest különösen sokat javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről és a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye. Az előbbi legutóbb 2019 végén volt a mostaninál kedvezőbb, írja a portál.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Címkék#gki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában