Korábbi zárás

2021.10.29. 07:52

Délig tarthat szenteste az ünnepi vásárlás

Egységes iparági álláspont alakul az idei szenteste napján érvényes bolti nyitvatartásról. Várható javaslat, hogy december 24-én az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett délben zárjanak be.

Budapest, 2011. december 1. CBA Príma üzlet részlete a Corvin Bevásárlóközpontban. A CBA komolyan érdeklõdne a Profi, a Cora és a Match magyarországi bolthálózatának megvétele iránt, amennyiben a tulajdonos belga Louis Delhaize csoport valóban eladásra kínálja itteni érdekeltségeit. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

– A túlnyomórészt hazai kis- és közepes vállalkozásokból álló szövetségünk támogatja a kiskereskedelmi egységek december 24-i nyitvatartásának módosítását aszerint, hogy az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett országosan és egységesen, legfeljebb 12 óráig lehessenek nyitva – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) annak kapcsán, hogy az idén példamutató módon közös álláspont kezd kialakulni az ágazatban a karácsony előtti munkavégzésről.

Neubauer Katalin főtitkár kifejtette: a munkaadói érdekképviseletet a dolgozók képviselői keresték meg. A szakszervezetek azt kérték:

ebben az évben legyen irányadó, hogy a pultok, kasszák mögött egész évben helytálló alkalmazottaknak minden korábbinál többet számítana, ha karácsony előtt két órával hamarabb tehetnék le a műszakot és juthatnának haza a családjukhoz.

– A koronavírus-járvány kitörése óta gyakran nem veszélytelen helyzetekben is kitartó eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltvezetők a kereskedelmi vállalkozások motorjai, ezért kellő súllyal mérlegeltük a kérést – jegyezte meg az MNKSZ főtitkára. Ez alapján született a döntés, amely szerint

a hazai tulajdonú kereskedelmi vállalkozások – a dolgozók iránti megbecsülés jeleként – elsőként kívánják támogatni a kezdeményezést, ezzel is kifejezve a köszönetüket a munkavállalók áldozatos közreműködéséért a vásárlók kiszolgálásában

– fűzte hozzá.

A jórészt multiáruházakat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség megkeresésünkre azt jelezte, hogy a szakszervezetek kezdeményezésére már folyamatban van az aktív egyeztetés a tagvállalatokkal.

Úgy értesültünk, hogy a kedvezőnek tűnő végeredményre utaló, teljes iparági konszenzus – a vidéki bolthálózatok helyi igényekhez igazított álláspontjával együtt – a jövő hétre alakulhat ki.

A többségi vélekedés alapján

a tervek szerint nem születne kötelező rendelkezés, hanem az ágazati párbeszéd bizottság döntése alapján ajánlást fogalmaznak meg a kereskedelmi szereplők részére. Ebben az előírások szerinti 14 órai zárás helyett december 24-ére a boltok nyitvatartásában a 12 órai határt javasolnák alkalmazni.

– Október 11-én hivatalosan is megalakult az új Ágazati Párbeszéd Bizottság, ahol a kereskedelem területén működő munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyeztethetnek a szektort érintő kérdésekről – emlékeztette lapunkat Karsai Zoltán. A kezdeményezést elindító Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke jelezte, hogy ez a téma volt az első, amivel a bizottság résztvevőihez fordultak. – A szenteste kapcsán úgy érezzük, hogy idén közelebb állunk egy kedvező megállapodás megkötéséhez, mint korábban bármikor – fogalmazott Karsai Zoltán.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu keresztényszociális értékrendű szakszervezet elnöke pedig arról beszélt, hogy a koronavírus okozta változások folyamatában idén lesz a második olyan karácsony, amikor a rendhagyó körülményekhez való alkalmazkodás miatt megterhelőbb a tömeges napi fogyasztással járó feladatok ellátása.

Ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy a családok minél teljesebb körben lehessenek együtt már szenteste, és a közös készülődés, a lelki feltöltődés esélye a kereskedelmi dolgozóknak is megadasson.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában