támogatási program

2021.10.14. 12:40

Az egészségipari beruházások hosszú távon erősíthetik a magyar gazdaság versenyképességét

A Székesfehérváron most átadott új labortechnikai, pipetta gyártó üzem 2,2 milliárdos költségéhez 1,7 milliárd forintot adott a kormány.

Forrás: Varga Mihály Facebook oldala

Fotó: TRIEBER JULIA

Az egészségipari beruházások támogatásával olyan ágazatot segít a kormány, amely hosszú távon is erősítheti a magyar gazdaság versenyképességét – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Székesfehérváron, ahol átadta a Karsai Alba Kft. 3,4 milliárd forintos egészségipari fejlesztését.

Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egészségipari Támogatási Programban (ETP) a kormány kettős célt tűzött ki: egyrészt a hazai egészségipar fejlesztését, hogy az ország képes legyen önellátásra az egészségügyi védőeszközök terén, másrészt, hogy a megvalósuló beruházásokkal erősítsék a magyar cégek külpiaci jelenlétét. A Karsai Alba beruházása megfelel e kettős célnak – tette hozzá.

A miniszter közölte, hogy a csaknem 3,4 milliárd forintos fejlesztéshez a kormány 2,9 milliárd forinttal járult hozzá. A korábban elkészült 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel a cég maszkok és immunerősítő vitamintabletták csomagolásának előállítását kezdte meg, a most átadott új labortechnikai, pipetta gyártó üzem 2,2 milliárdos költségéhez 1,7 milliárd forintot adott a kormány.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az új üzemmel a Karsai évi negyedmillió darab, laborvizsgálatokra alkalmas pipetta előállítására vált képessé. A vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a kormány 2020-as gyors és határozott döntéseinek köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell. A növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 7-7,5 százalékot, míg a munkahelyek száma minden korábbinál magasabb, több mint 4 millió 700 ezren dolgoznak.

Karsai Béla a műanyagiparban érdekelt Karsai Holding Zrt. elnöke, a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy új területre léptek a beruházással, amit önerőből nem tudtak volna megtenni. Jelezte, hogy új termékeiket az Egis, a Richter, a Béres és a Chinoin gyógyszergyárak is vásárolják.

Törő Gábor a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a Karsai egészségipari beruházása is erősíti azt a várakozást, miszerint a magyar gazdaság növekedése továbbra is töretlen marad.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a város gazdasága idén várhatóan túl fogja szárnyalni az eddig rekordnak számító 2019-es esztendőt, ebben pedig kiemelt szerepe van a Karsai Holdingnak. Jelezte, hogy támogatja a kkv-k adókedvezményének meghosszabbítását, kigazdálkodhatónak tartja a helyi költségvetésben, és fontos lépésnek tartja a kkv-k további megerősödéséhez.

A Karsai Holding Zrt. 2019-ben 6,081 milliárd forint nettó árbevétel mellett 172 millió forint nyereséget könyvelt el. Tavaly 6,965 milliárdos árbevételhez 620 milliós nyereség párosult.

A Karsai Alba Kft. tavalyelőtt 2,064 milliárd forint nettó árbevétel mellett 11,3 millió forint nyereséget könyvelt el. A 2020-as üzleti évben 3,105 milliárdos árbevétellel és 375 milliós nyereséggel zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában