jelentés

2021.09.22. 13:00

MEKH: Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik a magyar lakossági fogyasztók

A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül – tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi vizsgálata eredményéről az MTI-t szerdán.

Kiemelték: a lakossági fogyasztók villamos energia átlagára 10,63 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost a nyár utolsó hónapjában.

A sajtóanyagban szereplő grafikonból kiderül, hogy a vizsgált országok közül egyetlen nem uniós országban, Szerbiában alacsonyabb a villamos energia átlagára a magyarországinál; Belgrádban mindössze 8,11 eurócentet fizet a lakosság.

A legdrágább a villamos energia átlagára Koppenhágában, Berlinben és Londonban, rendre 33,82 eurócent, 33,55 eurócent és 27,81 eurócent kilowattóránként.

Augusztusban a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Magyarország után a sorban Szerbia következik 3,26 eurócenttel.

A legdrágább a földgáz lakossági átlagára Stocholmban, Koppenhágában és Amszterdamban: 22,33 eurócent, 12,38 eurócent és 10,99 eurócent kilowattóránként.

A MEKH havonta készít nemzetközi árösszehasonlító jelentést, amelyek elérhetőek a honlapján.

A végfelhasználói árinformációkat az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze az országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában