Statisztika

2021.09.13. 11:39

MEKH: a földgázfogyasztás csökkent, az áramfelhasználás nőtt júniusban

A primer energiatermelés ugyanekkor csaknem 10 százalékkal volt magasabb.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Júniusban a belföldi földgázfelhasználás 2 százalékkal csökkent, a villamosenergia-felhasználás 14,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn.

A primer (megújuló és nem megújuló energiahordozók) felhasználása majdnem 9 százalékkal bővült egy év alatt, ezen belül a szén- és földgázfogyasztás csökkent, a kőolajé és a megújuló energiaforrásoké nőtt. A villamosenergia-felhasználás több mint 14 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit. A primer energiatermelés ugyanekkor csaknem 10 százalékkal volt magasabb.

Ezen belül csak a földgáz kitermelése csökkent, a kőolajé és a széné nőtt, akárcsak a megújuló és a nukleáris energia előállítása.

A 3136 gigawattóra bruttó villamosenergia-termelés 45,4 százaléka nukleáris eredetű, földgázból 20,9 százalék, szénből és széntermékekből 7,5 százalék, megújuló forrásokból 25 százalékát származott. Utóbbi 67,7 százalékát a nap, 20,5 százalékát a biomassza, 3,8 százalékát a szél, 3,2 százalékát a víz, 2,9 százalékát a biogáz, és 1,8 százalékát a kommunális hulladék biztosította.

Tavaly júniushoz képest a víz, a biomassza, a nap és a kommunális hulladék részaránya nőtt, a biogáz és a szél hozzájárulása csökkent a termelésben. A termelési, fogyasztási, készletezési, behozatali és kiviteli adatokat tartalmazó havi statisztikák a MEKH honlapján olvashatók.

A júniusi jelentésből az is kiderül, hogy az első fél évben a belföldi termelés 2,6 százalékkal nőtt éves összevetésben. Júniusban az energiahordozók behozatala 8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a kivitel pedig 33 százalékkal csökkent a hivatal tájékoztatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában