ösztönzés

2021.07.07. 13:10

2022-ben új ökológiai támogatás indul

Az Agrárminisztérium (AM) 2021 őszén – az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéshez hasonlóan – új Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása felhívás (Öko) meghirdetését tervezi a 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékekkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével – mondta Nagy István.

Az AM szerdai közleménye szerint az agrártárca vezetője kifejtette: a Közös Agrárpolitikában bekövetkezett átmeneti időszak áthidalása érdekében tavaly egy évvel meghosszabbodott a 2015-ben megjelent Öko támogatás kötelezettségvállalási időszaka, így – bár a 2018-ban meghirdetett felhívás továbbra is folytatódik – az december 31-ével lezárul. Az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy

minél több gazdálkodó tudjon részt venni a programban, növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, ezért az ökológiai gazdálkodás irányába történő elmozdulást megemelt, versenyképes egységköltségekkel is ösztönözni kívánjuk

- mondta a miniszter.

A tervek szerint a szaktárca 2021 őszén megemelt egységköltségekkel, a 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új Öko felhívást hirdet meg, amelynek keretében – a korábbi támogatásokhoz hasonlóan – az ökológiai gazdálkodásra való áttérést, valamint az ökológiai gazdálkodás folytatását támogatja.

Az ismertetett tervekkel kapcsolatban Nagy István hangsúlyozta, hogy az elképzelések az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében és a Vidékfejlesztési program kapcsolódó módosítási folyamatában még változhatnak, de fontos a gazdálkodók tájékoztatása a felkészülés érdekében.

A tervezési munka jelenleg is zajlik, a végleges részletszabályok közzététele és a pályázati felhívás megjelenése 2021 őszén várható.

Minden további fontos információról tájékoztatást kapnak a mezőgazdasági termelők, érdemes követni a kapcsolódó híreket – hívta fel a figyelmet Nagy István a közlemény szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában