elemzés

2021.06.25. 10:33

A jelzáloghitelesek többsége 20 éves futamidővel kalkulál a Duna House szerint

Az otthonteremtési támogatások hatására jelentősen megnőtt a hitelfelvételi tranzakciók száma.

Az első negyedévében több mint 41 000 adás-vétel történt az ingatlanpiacon, amelynek mintegy 40 százalékát hitelből finanszírozták a vásárlók a Duna House adatai alapján. A társaság szerint a jelzáloghitelt igénylők többsége 20 éves futamidővel kalkulál.

A közlés szerint nemcsak az adás-vételek száma nőtt, hanem ügyletek értéke is: Budapesten a legnagyobb arányban, 36 százalékkal, 20 millió forint felettire nőtt a jelzáloghitelek átlagos értéke, míg a keleti és a nyugati országrészben a 10-15 millió forintos tranzakció volt a legnépszerűbb.

A társaság elemzése szerint az otthonteremtési támogatások hatására jelentősen megnőtt a hitelfelvételi tranzakciók száma, aminek következtében megduplázódhat a banki ügyintézés időtartama.

Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője erről azt mondta, nem a döntés tart sokáig, hanem a sorban állás: 2021 februárjától jelentősen megnőtt az igényelt hitelek száma. Havonta mintegy 5500 hiteligénylést adnak be, amelyek általában mind kisebb értékűek, de mivel sok van belőlük, tovább növelik a pénzintézetek leterheltségét.

Az átfutási idő így a duplájára is hosszabbodhat, amivel ajánlott előre kalkulálni, hogy az adásvételi szerződés teljesítését ne lehetetlenítse el. A folyamatot fel lehet gyorsítani, ha pénzügyi szakértő segíti az ügyintézést, hiszen rendelkezik mindazzal a tudással, ami ehhez szükséges – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában