fejlesztés

2021.04.29. 18:17

Szijjártó Péter: az első negyedévben nyolc százalékkal bővült a magyar fémipar (videó)

Az idei első negyedévben a magyar fémipar teljesítménye nyolcszázalékos növekedést regisztrálhatott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn, a Wuppermann Hungary Kft. támogatói okiratának átadási ünnepségén.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, a Wuppermann Kft. nagyban hozzájárul ehhez az exportteljesítményhez, hiszen a Magyarországon egyedülálló minőségi és mennyiségi képességekkel rendelkező acélfelület-kezelő üzemben előállított termékeinek 98 százalékát külföldön adja el.

Kiemelte, a német cég most új technológiát hoz gönyűi telephelyére, modern gépeket vásárol, logisztikai fejlesztést hajt végre összesen 5,3 milliárd forint értékben.

Mivel ezzel a beruházással a vállalatcsoport két magyarországi cégénél dolgozó 183 ember munkája válik biztossá, ehhez a kormány 970 millió forintos támogatást biztosít.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a következő hetekben újabb 3,1 millió keleti oltóanyag érkezik Magyarországra a brüsszeli központi beszerzéssel vásárolt vakcinák mellett, ami lehetővé teszi, hogy a közeljövőben megcélozzák azt, hogy Magyarországon ötmillió ember legyen beoltva. Hozzátette, ezzel lehetővé válik, hogy Európában elsőként indítsák újra a gazdaságot, amely az elmúlt egy évben sikerrel teljesített.

Ennek oka az, hogy a kormány nem adta fel azt a gazdaságpolitikai stratégiát, amely szerint nem szociális, hanem beruházásösztönzési alapon adtak támogatást a magyar gazdaságnak – mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a kormány 1434 Magyarországon működő vállalatot támogatott annak fejében, hogy azok bővítették kapacitásukat, új technológiákat vásároltak és közben nem bocsájtottak el senkit.

Ebben a gazdasági sikerben nagy szerepe volt a német iparvállalatoknak, amelyek a gazdasági kapacitásokért folytatott globális újraelosztási versenyben ismét Magyarországnak szavaztak bizalmat, és még több beruházást hoztak Magyarországra – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a támogatói okirat átadási ünnepségen arról beszélt, hogy a Wuppermann Hungary hat évvel ezelőtti alapkőletételén a vállalat és a kormány közös vállalása volt, hogy a logisztika és a termelés mintaközpontja épül meg a gönyűi kikötőben. Hozzátette, mindez ma egy olyan környezetben van, ahol az utóbbi években mintegy százmilliárd forintot költöttek ipari, illetve az árvízvédelmi beruházásokra.

Jakab Ferenc, a Wuppermann Hungary Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, 33 ezer négyzetméter alapterületű gyártó és logisztikai létesítményük szíve az ultramodern kombinált pácoló üzem, amelynek kapacitása 750 ezer tonna acél megmunkálását, felületkezelését teszi lehetővé.

Hozzátette, termékportfóliójukban pácolt, horganyzott és hasított tekercsek, innovatív termékek, például horganyzott acélszalag cink-magnézium bevonattal és fóliával bevont termékek találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában